POČAST DOMOLJUBU I RATNIKU D. T. GAVRANU

 

12.veljača 2013. godine

 

POČAST DOMOLJUBU I RATNIKU D. T. GAVRANU

“Postoje ratnici kao što je bio naš Gavran, naš Tigar,

koji su svome narodu, svojoj domovini, podarili svoju mladost,

svoja nadanja, beskrajnu hrabrost i odlučnost.

Dok je nas, živjet će sjećanja o legendarnom ratniku i živjet će istina o njegovu

Velebitu,

o vitezovima bez kojih ne bi bilo današnje slobodne Hrvatske.

Izgubili smo čovjeka, ratnika, domoljuba.

Ostao nam je kao uzor koji se dokazao djelima:

Za Hrvatsku kao Tigar, kao Gavran.”

Dana 17. 2. 1994. godine, od srbočetničko-agresorskog metka, poginuo je legendarni zapovjednik “Tigrova” Damir Tomljanović-Gavran.

Damir Tomljanović – Gavran bio je istinski domoljub, koji je svojom hrabrošću, odlučnošću, vjerom i dobrotom ulijevao sigurnost i snagu svojim suborcima. Njegova žrtva nije uzaludna, ostvaren je tisućljetni san o državnosti hrvatskog naroda. Mir u kojemu živimo nije slučajan. On je stvoren zaslugom našeg Gavrana i svih onih samozatajnih malih ljudi – hrvatskih branitelja.
Povodom obilježavanja 19. godišnjice pogibije zapovjednika i heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana, u Krivom Putu kod Senja, njegovom rodnom mjestu i mjestu njegova ukopa, u nedjelju 17. 2. 2013. godine u 11:00 sati biti će održan komemorativni skup te polaganje vijenaca od strane institucija vlasti, mnogih braniteljskih i civilnih udruga, branitelja i domoljuba koji istinski vrednuju doprinos ovog našeg heroja Domovinskog rata, a nakon komemoracije održat će se svečana misa zadušnica u župnoj crkvi Gospe Snježne.

Kao što je prethodno napomenuto, prije 19 godina Damir Tomljanović-Gavran pogiba na vrletima planine Velebit u obrani strateški važnog područja za obranu a kasnije i za
oslobađanje naše Domovine. Upravo zbog te činjenice, da se planina Velebit nalazi na području Zadarske županije i da je obrana ovoga položaja imala ključnu ulogu u funkcioniranju grada Zadra i Zadarske županije, 2011. godine, predstavnici vlasti grada Zadra odlučili su imenovati trg na Bilom Brigu imenom Damira Tomljanovića – Gavrana.

Osim Velebitske bojišnice, Gavran se istakao i na mnogi drugim bojištima diljem Domovine.

Aktivni je sudionik borbenih napadnih i obrambenih aktivnosti 4. pješačkog bataljuna 1. gardijske brigade ZNG-e po Banovini i Kordunu, i to u mjestima: Dragutinci, Kraljevčani, Hrastovica, Pecki, Petrinja i Hrvatska Kostajnica. U istočnoj je Slavoniji bojevao sa suborcima iz postrojbe u mjestima: Ilok, Tenja, Bogdanovci, Šarengrad, Borovo Naselje i Vukovar. Aktivno je sudjelovao u borbenim operacijama na području Nove Gradiške i okolice kao pripadnik 4. bataljuna. S matičnom postrojbom i sa združenim snagama inih postrojbi iz brigade naročito se isticao u borbenim okršajima u mjestima: Visovac, Okučani, Krička brda, Gornje i Donje Kričke, Jasenovac, Drenov Bok, Roždanik, Košutarice, Voćarice, Bair, Trokut-Novska, Popovac, Bročice i Stari Grabovac.

Odlaskom postrojbe na nove zadaće u južnu Hrvatsku i Damir Tomljanović – Gavran zdušno sudjeluje u svim borbenim aktivnostima od samog početka. Sudionik je zahtjevnih borbenih operacija naših snaga protiv neprijatelja na kotama i mjestima: Velji Vrh (kod Neuma), Nevada, Kutina, Klek, Osojnik, Kejino Osoje, Grebci, Bezimeni Vis, Gornji i Donji Dren, Orehov Dol, Glavska, Bistrina, Slano i Čepikuće. Aktivno sudjeluje u deblokadi Dubrovnika, Konavoski brda, te šireg područja Ćilipa i Cavtata do same najjužnije zemljopisne točke Hrvatske oko Prevlake.

Povratkom postrojbe s južnog bojišta i reorganizacijom preustroja u 1. gardijskoj brigadi od 17. prosinca 1992., Damir biva postavljen za zapovjednika 2. pješačke bojne. Nedugo zatim, odlazi s novim razmještajem postrojbe na karlovačku bojišnicu, a potom na obronke Velebita, na zadarsku bojišnicu. Aktivno sudjeluje i zapovijeda postrojbom u borbenim aktivnostima na kotama i mjestima značaja nadzora i obrane terena: Maslenica (operacija ”Poskok”), Jasenice, Rovanjska, Tulove grede, Ruja, Sedlo, Mala i Velika Bobija, Nekići, Marune i Seline.

Odajući  počast ovom našem Heroju, Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika” Damir Tomljanović – Gavran u suradnji sa gradonačelnikom Grada Zadra dr. Zvonimirom Vrančićem organizirala je prijevoz autobusom od Zadra do Krivog Puta. Osim članova Udruge, Gavranovih suboraca i predstavnika više braniteljskih udruga u autobusu za Krivi Put naći će se i djeca članovi Udruge Izviđača ”Damir Tomljanović – Gavran”. Isto tako, u nedjelju 17. 2. izaslanstvo će zapaliti svijeće na trgu ispod murala D.T.-Gavrana te na taj način odati počast heroju Gavranu i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

 

UDRUGA PRIPADNIKA SREDIŠTA GARDIJSKOG ZA SPECIJALISTIČKU OBUKU DOČASNIKA ”DAMIR TOMLJANOVIĆ – GAVRAN”

 

 

Kontakt:

Branimir Ražov, predsjednik Udruge;

Telefon: 095/802-6785

Željko Turić, tajnik Udruge;

Telefon: 098/998-5717

www.udruga-gavran.hr

Email: info@udruga-gavran.hr

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 5 + 0