Premijera dok. filma “Maslenica”

Dana 16. 02. 2013. godine na HTV-u je prikazan dokumentarni film o VRA “Maslenica”.

Siječanjsko primirje 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u Hrvatskoj, nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije, koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare.

Zato su Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. počele ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen. Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz. Iako isprva iznenađene, snage pobunjenih Srba uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije krenule su u žestoki protunapad. Sljedećih mjesec dana trajale su strahovite borbe, no hrvatski branitelji, posebice iz gardijskih brigada i jedinica Specijalne policije, rijetko su viđenom požrtvovnošću, usprkos znatnim žrtvama, uspjeli odbiti odlučne protuudare neprijatelja i nanijeti mu vrlo velike gubitke. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnicom i jednom od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.
U povodu 20. obljetnice ove značajne operacije Hrvatska televizija ove subote prikazuje dokumentarni film “Maslenica”.
Film donosi mnoge nepoznate priče hrvatskih branitelja, specijalnih policajaca i gardista 1., 2., 3., 4., 5., 7. i 9. gardijske brigade, ali prvi puta i pripadnika HOS-a te protivničke strane – Vukova s Vučjaka.

Scenarij: Tomislav Šulj
Montaža: Mladen Radaković
Snimatelj: Ivan Kovač
Redatelj: Danko Volarić
Urednik: Vladimir Brnardić

 

Ovom prilikom bi se zahvalili uredniku TV Kalendara, gospodinu Vladimiru Brnardiću, koji je uvijek s entuzijazmom i činjenicama prikazivao povjesne događaje iz hrvatske ali i svijeta. Posebno nas kao Udrugu proisteklu iz Domovinskog rata raduje što objektivno upoznaje hrvatsku javnost sa događajima iz Domovinskog rata te promiče istinske vrijednosti i ljubav prema Domovini za koju su mnogi dali svoje živote, što je izuzetna rijetkost u zadnjih desetak godina na našim medijskim prostorima.

Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune”

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)