Priopćenje za javnost

Suočeni sa senzacionalističkim izvještavanjem većine medija u RH a povodom događaja 02.02.2013. u Borovom selu iznosimo svoje priopćenje za medije i svekoliku javnost u RH                                  

 

Priopćenje za javnost u svezi događanja u Borovom selu nakon prosvjednog skupa „Stop Ćirilici“

 

Udruge proistekle iz domovinskog obrambenog rata:

 

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA – BILJE

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA – ĐAKOVO

UDRUGA VETERANA TREĆE GARDIJSKE BRIGADE „KUNE“

UDRUGA VETERANA VOJNE POLICIJE OBŽ

UDRUGA  „ZAVJET“

UDRUGA  „CROATORUM“

 

Predstavnici političkih stranaka :

Podpredsjednik stranke  Zavjet za Hrvatsku  gosp. Zlatko Voloder

Podpredsjednik županijske organizacije Stranke umirovljenika OBŽ gosp. Stefan Novak 

 

Uz navedene Udruge su nazočni bili i građani koji su svojom nazočnošću dali potporu prosvjednom skupu, među kojim je bilo i malodobne djece i starijih osoba (umirovljenika)

 

Navedeni sudionici su organizirano iz Osijeka , Đakova, Slavonskog broda i Baranje dali potporu skupu u Vukovaru, te se nakon toga uputili ka spomeniku poginulim Hrvatskim redarstvenicima u Borovo selo gdje je planirano paljenje svijeća i molitva. Oko 200 ljudi je došlo s 4 autobusa u centar Borovog sela kod spomenika ispred kojeg je bila policijska patrola s 5-6 policajaca. Predstavnici Udruga i građani koji su se povezli s nama su zapalili svijeće i izmolili se za poginule. Nakon toga je gđa. Ljubica Juretić  pročitala pjesmu posvećenu Vukovaru  te  su svi sudionici krenuli prema autobusima i počeli ulaziti u iste.

 Prije i tijekom molitve bilo je provokacija od strane prolaznika ( mještana ) mahanje s tri prsta, jedan automobil iz kojeg se puštala glasna glazba neprimjerenog sadržaja (četničke pjesme),a policija, koja je tamo bila nazočna, nije to spriječila iako su to trebali okvalificirati kao provokaciju i narušavanje javnog reda i mira. U skladu sa uputama voditelja autobusa nitko nije odgovorio na provokacije srpske nacionalne manjine .

Pri ulasku u autobuse došlo je do komešanja  ispred ugostiteljskog objekta u ravnini zadnjeg autobusa. Napadnut je jedan mladić od strane gostiju ugostiteljskog objekta  „Armani“ , a gdje je krenuo na toalet po uputama nazočnih pripadnika policije. . Iz tog lokala je izašlo više mladića srpske nacionalnosti koji su počeli bacati bicikle i stolice prema putnicima autobusa. Svi sudionici prosvjeda su prije puta za Vukovar upoznati s pravilima ponašanja prema uputama Stožera za obranu Vukovara koji je organizator prosvjeda.

Sukladno tome svi sudionici su se ukrcali u autobuse kako bi što prije otišli iz sela kako sukob ne bi eskalirao.  Ovaj nemili događaj je zabilježen sa snimcima koji su objavljeni na internetskim portalima a iz jednog snimka se vidi i sin pravoslavnog popa koji se prepire s policijom i telefonira. U medijima je objavljeno da je isti pretučen i da je završio u bolnici s teškim tjelesnim ozljedama iako je vidljivo da ta tvrdnja nije točna, kao što nije točno i da je ugostiteljski objekt kamenovan.

Smatramo da smo u navedenim okolnostima postupili ispravno i učinili sve da ne dođe do sukoba a što ne možemo reći za prisutne pripadnike policije.

Naime osuđujemo Ministarstvo unutarnjih poslova iz razloga jer su njihovih šest djelatnika krivi za ovaj incident koji se dogodio u Borovu.

 Za vrijeme paljenja 50 svijeća na Spomeniku poginulih dvanaest  redarstvenika, ispred  šest  policajaca stanovnici koji su bili udaljeni četiri metra od nas,  dizali su provocirajući tri prsta, pokazivali srednji prst, a  iz crnog automobila su se glasno puštale  srpske (četničke) ratne pjesme.  Mi smo cijelo to vrijeme dostojanstveno palili svijeće i molili se. POLICIJA NIJE REAGIRALA NA PROVOKACIJE srpske manjine.

Krenuvši u autobuse i dalje dostojanstveno, neki od putnika koje smo uljudno povezli iz Vukovara imali su  potrebu za malom nuždom  te su po uputi prisutnih  pripadnika policije  potražili toalet , a  tako je vjerojatno jedan od njih otišao u obližnji Caffe bar “Armani”.

U par sekundi iz Caffe bara je izletjelo desetak krvoločnih mladića koji su na dečkića  bacili bicikl  i žardinjeru sa cvijećem.

NITI  NA TE PROVOKACIJE NITKO IZ KOLONE KOJA JE BILA NA POVRATKU IZ VUKOVARA NIJE SE OBAZIRAO NEGO SMO UŠLI U AUTOBUSE I KRENULI  ZA OSIJEK.

Zadnji autobus BM tablica je zadržan od strane 6 policajaca, koji su putnike dodatno životno ugrozili na način da su isti preparkirali na parking tik do terase Caffe Bara,  a ne dalje od samog incidentnog lokala.

Fotografije postoje i pustit ćemo ih u javnost kada nama bude odgovaralo.

Dokazi  postoje i ako se na ovaj način bude vodio medijski linč protiv nas pokrenut ćemo i tužbe.

 

Svjesni  činjenice da je prosvjedni skup „NE ćirilici u Vukovaru“  kao i naš posjet Spomen obilježju dvanaest redarstvenika protekao bez i najmanjeg  incidenta, sa gnušanjem odbacujemo svaki pokušaj plasiranja neistina od strane policije i pripadnika srpske manjine.

 

 

                                                                                                                                                    U Osijeku, 05.02.2013. godine 

 

S. M.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)