Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. Gbr

 

 

 

 

 

 

 

I ove godine sada već tradicionalno smo obilježili 28. godišnjicu osnutka slavne i ponosne 3. Gbr. Sa obilježavanjem smo počeli već 27. travnja 2019. godine i to održavanjem humanitarnog malonogometnog turnira pod geslom “Borili smo se u ratu -pomažemo u miru”. Navedeni turnir je organizirao naš ogranak Slavonski Brod, točnije naša braća i suborci 3. pješačke bojne popularno zvane “Kobre”. Događaj se odvijao na igralištu Klasije  u Slavonskom Brodu, a ukupno je sudjelovalo 8 ekipa. Na kraju su podijeljeni pehari za osvojena prva tri mjesta te zahvalnice svima koji su sudjelovali na istome. Osim samog sportskog, bitan je i humanitarni karakter ovog događanja, naime svi prihodi uključujući kotizaciju, donacije i dragovoljne priloge, su dodijeljene  dvjema udrugama koje skrbe o djeci oboljeloj od karcinoma i oboljeloj od dijabetesa. Tako smo pokazali da osim velikoga srca u Domovinskom ratu, imamo i veliko srce za potrebite u miru, posebice za one najpotrebitije, kao što su u ovom slučaju djeca. Nakon završenog turnira organiziran je prigodan domjenak za sve sudionike i organizatore, kao i goste koji su nazočili turniru. Istoga dana u 12.30 sati, u emisiji “Veterani mira”, na HTV 1 gostovali su predsjednik udruge Tihomir Kmet te član predsjedništva Mario Nađ. U razgovoru sa voditeljicom su opisali ratni put naše 3. Gbr, od osnivanja, pa do završetka Domovinskoga rata te plan i raspored ovogodišnjeg obilježavanja 28. obljetnice osnutka naše slavne postrojbe.

Program obilježavanja obljetnice je nastavljen idućega dana 28. travnja i to 1. Humanitarnom biciklijadom “Zdravko Herman” . Ova inicijativa je rezultat uvoda u središnju proslavu obljetnice,  a sa ciljem promocije sporta i pokazivanja humanitarnoga djelovanja UVTGB  – “Kune”. Naime želimo pokazati kako nismo samo veterani koji žive na teret države, već da smo spremni pomoći, civilnim udrugama našega društva. Ovo događanje je započelo okupljanjem sudionika u prostoru Studentskoga kampusa, u vremenu od 09.00 – 10.00 sati. Osim sudionika koji su uplatili kotizaciju za sudjelovanje, okupio se i dio članstva udruge te simpatizera iste. Prije samog starta svi sudionici biciklijade, kao i oni koji su bili organizatori te svi koji su došli dati podršku ovoj humanitarnoj akciji, su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja svim poginulim i preminulim pripadnicima 3.GBR, nakon čega je uslijedila molitva za iste. Molitvu je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman.

Ukupno se prijavilo 19 natjecatelja, koji su trebali odvesti rutu Osijek, Višnjevac, Josipovac, Petrijevci, Šag, Valpovo, Ladmirevci, Bizovac, Samatovci, Josipovac, Višnjevac i Osijek. Ukupna dužina vožnje je oko 66 kilometara, a vozilo se brzinom oko 20 km na sat, uz poštivanje svih prometnih propisa i policijsku pratnju te uz kratko zaustavljanje i okrjepu vodom i voćem koju je organizirala  TZ  grada Valpova na lokaciji  ispred dvorca Prandau-Normann u Valpovu. Nakon pauze od pola sata sudionici biciklijade su nastavili navedenom rutom prema polazištu u Osijeku. Svim sudionicima i organizatorima biciklijade su uručene prigodne majice, kao i zahvalnice za sudjelovanje i to u restoranu “Grozd”, gdje je održan i svečani ručak za sve sudionike i organizatore događaja. Sva sredstva koja su prikupljena kotizacijom i donacijama, uručene su djeci sa posebnim potrebama “Udruga Down”.

 

Središnji dio obilježavanja je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, a započeo je 29. travnja okupljanjem sudionika svečanosti, oko 10.00 sati kod Kazališno – koncertne dvorane “Ivana Brlić – Mažuranić”. Oko 10.30 sati je započela Sveta misa u kapeli Svete Ane, u sklopu brodske Tvrđave. Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim braniteljima. Od visokih uzvanika su nazočni bili izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Pero Čosić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Tomislav Ivić, a obilježavanju su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak, brodsko-posavski župan Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, predstavnici braniteljskih udruga te ostali uzvanici i gosti. Nakon toga oko 13 sati svečano je otkriveno novo spomen – obilježje poginulim i nestalim, kao i preminulim pripadnicima 3. Gbr, a koje se nalazi u blizini Kazališno – koncertne dvorane “Ivana Brlić – Mažuranić”. Spomen obilježje je autorski rad kipara Mate Tijardovića i Ivice Jelića, a osim što je posvećen svim stradalim pripadnicima 3. Gbr, sa obje strane spomenika je ugravirana ratna oznaka legendarne 3. pješačke bojne “Kobre”, kao podsjetnik na njihovu žrtvu.

Nakon toga je uslijedila svečana komemoracija u Kazališno – koncertnoj dvorani “Ivana Brlić – Mažuranić”. Svi visoki uzvanici su uputili prigodne govore, ističući kako je naša brigada bila nositelj najtežih bitaka u Domovinskom ratu, od Vukovara do Dubrovnika, što je rezultiralo sa 373 poginula, 11 nestalih i 1088 ranjenih pripadnika naše slavne brigade. Također je prikazana izložba poštanskih maraka posvećenih 3. Gbr,  a svečanost je uveličao Jazz orkestar Oružanih snaga RH, nastupivši s gošćom Brunom Oberan. Isto tako se sa prigodnim govorom obratio predsjednik našeg ogranka Slavonski Brod, umirovljeni general Krešimir Šipoš, koji je ujedno bio i prvi ratni zapovjednik slavnih “Kobri”. Navedeni gospodin je također tijekom svečane akademije uručio donacije dvjema udrugama koje su gore navedene,  a iste su prikupljene putem humanitarnog malonogometnog turnira prvoga dana.

Poslije svečane akademije uslijedilo je neformalno druženje, uz prigodan domjenak, koji je održan u prostorijama Tvrđave Slavonski Brod. Uz dobro jelo i prigodnu glazbu i odličnu atmosferu, evocirale su se uspomene na slavne dane, kada smo bili ponosni, no ujedno i tuga za onima koji su položili živote za slobodu Lijepe Naše, položivši ih na oltar Domovine. Njihova žrtva je najveća i dok je god nas živih svjedoka toga vremena, čast i dužnost nam je obilježavati svaku veliku obljetnicu i prisjetiti se i pokloniti onima koji više nisu sa nama. Počivali u miru, pokoj vječni daruj im Gospodine, svjetlost vječna svjetlila im, s nama su. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi svih ovih događanja, kao i onima koji su uveličali ovu svečanost svojim dolaskom, a posebno se zahvaljujemo našim domaćinima ogranku Slavonski Brod na odličnoj organizaciji središnje proslave u njihovom gradu. Ostatak prikaza događanja, kroz foto – galeriju možete vidjeti klikom na poveznice ispod objave. Neka nam živi jedna i jedina Domovina Hrvatska za koju smo se nesebično borili.

 

 

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir  Kmet

Malonogometni turnir 27.04.2019:
https://photos.google.com/share/AF1QipMnn–ucNgt2yK9pXR-qrd_eerLMHSHl5NNIA9cM5VSHufjUBq0xcw6rrV_3d1ovA?key=WFpWSEJDOXRsaVlWTWhkd3o3ZlVfV3lKb1JNR2Jn

Biciklijada 28.04.2019 :
https://photos.google.com/share/AF1QipPn2bX_3UfuVW9MR1oUGZ4QZnvQBiE7sbD6H1YFSqrD2Qfc0ZNBJiUXa2GvmnK5tg?key=V01GX1RKYW5xelQ0cjU4T00xQ053UV96eXZBRVdB

Središnja proslava 29.04.2019. :
https://photos.google.com/share/AF1QipMYe-1WIojKKNCOlKWu6ul_eRlYv3yum7jpJu4zR39x_Ac01h91qM90NYcrVCfNXA?key=Q1FTb1RUNktfaC00Zk05LXJYVjhxTVdOclhTX2JR


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)