Obilježena 24. obljetnica VRO “Bljesak”

 

 

 

 

 

 

 

Dana 01. svibnja 2019. godine članovi UVTBG -“Kune” su se organizirano autobusom zaputili na obilježavanje 24. godišnjice VRO “Bljesak”. Svečanost je počela u 08.00 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U isto vrijeme od 08.00 – 16.00 sati za sudionike svečanog obilježavanja, kao i posjetitelje je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Hrvatske vojske. Također su otvorene  sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske Brodsko-posavske županije. Isto tako je prije same središnje svečanosti izvršen prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, ispred općinskog poglavarstva. U sklopu obljetnice, održan je i maraton u organizaciji društva “Hrvatski sokol” od Nove Kapele do Batrine i Novske do Okučana, čiji su sudionici  kod spomen-obilježja “Kocke vedrine” položili ruže.

Središnja svečanost je počela oko 09.30 sati kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, a navedeno je otvoreno prošle godine, kao tužna uspomena na 51 poginulih branitelja i redarstvenika u ovoj akciji. Na početku su pročitana imena svih poginulih tijekom ove operacije.  Od visokih uzvanika iz civilnog i vojnog vrha svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici operacije “Bljesak” te brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ujedno i sudionici ove operacije. Sva izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja te su potom visoki uzvanici iz političkog vrha održali prigodne govore. Potom je održana molitva za poginule sudionike ove operacije,  a molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te su na spomen-obilježje kadeti i kadetkinje Ministarstva obrane RH i polaznici Policijske akademije MUP-a položili ruže.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadno slavonskoga okupiranoga teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno slavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranoga zapadno slavonskoga teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a  uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. Ova operacija je stvorila preduvjete za nastavak vojnih napadnih djelovanja, koja su rezultirala konačnim oslobođenjem Lijepe Naše.

U crkvi Sv. Vida Mučenika služena je potom misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a koncelebrirano misno slavlje predvodili su mons. Jure Bogdan i požeški biskup mons. Antun Škvorčević. U kripti crkve uzvanici su obišli izložbu ratnih fotografija “1991.”, autora Zorana Filipovića. Po završetku svete mise dočekani su maratonci te je izvršena pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Izvidničke satnije GOMBR/HKoV.

Potom su dočekani sudionici 7. moto defilea “Bljesak”, u organizaciji “MK Veterani Slavonije i Baranje”, na čelu sa predsjednikom navedenog MK Darko Zec, inače bivši pripadnik naše ponosne 3. Gbr. Isti su pristigli iz pravca Osijeka i skupina iz pravca Petrinje, gdje je sudjelovalo oko 300 pripadnika iz svih dijelova Hrvatske. Motociklisti su zapalili svijeće u Okučanima te potom nastavili put prema Pakracu i Lipiku.

 

 

Po povratku u Osijek, organizirali smo prigodno druženje za sve članove koji su željeli te tako obilježili još jednu veliku obljetnicu naše pobjedničke vojske, ispunjene ponosom i slavom, ali i tugom zbog onih koji su svoje živote utkali u slobodu jedne i jedine nam Domovine Hrvatske. Sa svakim ovim obilježavanjem želimo poručiti svim našim poginulim, nestalim i preminulim suborcima, kako nisu zaboravljeni i da su sa nama. Pokoj vječni daruj im Gospodine, počivali u miru, neka im je laka hrvatska gruda koju su toliko voljeli i svjetlost vječna svjetlila im. Svima koji su se odazvali na obilježavanje ove velike obljetnice, čiji smo važni sudionici bili, se zahvaljujem što su uveličali ovu svečanost svojim dolaskom. Ostatak fotografija možete vidjeti na poveznici ispod objave.

 

 

 

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir  Kmet

 

VRO “Bljesak” 01. svibnja 2019. :

 

https://photos.app.goo.gl/fqqQTu5cGDvegBsu5


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)