Dan osječkih branitelja 2018. godine

 

 

 

 

 

 

 

U razdoblju od 23.lipnja do 30. lipnja 2018. godine održan je Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade HV te Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Svečano obilježavanje je započelo dana 23. lipnja kada je u Dvorani “Gradski vrt” održan Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Crveni fićo”, kao uvod u niz događanja. Nakon toga je 24. lipnja održano natjecanje u stolnom tenisu povodom “Dana 106. brigade HV” , na lokaciji Krstova 97b. Nakon toga je dana 27. lipnja održano Memorijalno trčanje “Crveni fićo” na relaciji Tenja –  raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice. Sudionici su otrčali 7-kilometarsku dionicu čiji je cilj bio kod umjetničke instalacije ”Fićo gazi tenka!” Upravo 27. lipnja, prije 27 godina, na tom je raskrižju tenk tzv. Jugoslavenske narodne armije pregazio crvenog fiću osječkih registracijskih oznaka, koji je postao simbol početka Domovinskog rata, ali i otpora hrvatskog naroda velikosrpskoj agresiji. Istoga dana u 20.30 sati je otvorena multimedijska izložba pod nazivom “Osijek na udaru brutalne agresije”. Navedena izložba je pod pokroviteljstvom Odbora za branitelje HDZ Osijeka, otvorena u Arheološkom muzeju u Osijeku i trajala je do 04. srpnja 2018. godine. Cilj izložbe je putem fotografija prikazati razaranje i uništavanje kulturnih i ostalih dobara grada.

 

Narednog dana 28. lipnja je nastavljen program obilježavanja i to okupljanjem branitelja iz svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među ostalima i dio naših članova udruge koji su bili pripadnici branitelja grada Osijeka, ali i pripadnici 3. GBR čiji je dio bio stacioniran i angažiran u obrani grada. Okupljanje je bilo kod Doma HV, gdje je formirana svečana kolona sa zastavama svih postrojbi i udruga grada Osijeka. Svečani mimohod se kretao prema Trgu slobode.

 

 

Tamo su sudionici kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu položili cvijeće i zapalili svijeće. Isto su učinili i kod Spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata. Vijence su položili i zapalili izaslanstva – članovi svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te visoki uzvanici predvođeni županom Ivanom Anušićem i Grada Osijeka predvođeno gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, te državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Prisjećajući se osnutka brigade, Ivan Bekavac, ratni zapovjednik diviziona protuzračne obrane u 106. brigadi, sada predsjednik Udruge branitelja 106. brigade, rekao je kako je brigada brigada osnovana 28. lipnja 1991. godine, dan nakon što je tenk JNA pregazio legendarnog crvenog fiću.
Toga dana oformili smo dva bataljuna kao jezgru buduće brigade. Kroz brigadu je prošlo 12.066 hrvatska branitelja, od toga je 174 poginulo, jedan se još vodi kao nestao i bilo je 852 ranjenih, dodao je Bekavac.
Osjećam se ponosno jer je 106. brigada moja prva brigada. Sjećanje na sve što smo učinili za obranu naše Slavonije i Baranje i grada Osijeka je neizmjerno veliko, a kako dani prolaze svi smo svjesni koliko je bila velika zadaća, hrabrost, pa na neki način i ludost u ono vrijeme stati pred treću vojnu silu u Europi, polunaoružani i organizirani kako smo bili i bez imalo vojnog znanja. No, srce, volja i ljubav prema Domovini su pobijedili – kazao je župan Ivan Anušić.

 

Potom je održana Misa za sve poginule i nestale branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata  u Kapucinskoj crkvi. Nakon toga je sa početkom u 11.00 sati održan “Braniteljski sat” u HNK, odnosno tribina o Zakonu o hrvatskim braniteljima. Na navedenoj tribini je državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić skupa sa stručnim osobama iz Ministarstva hrvatskih branitelja pojasnila glavne odrenice i pozitivne strane novoga izmjenjenoga Zakona, uz veliki broj nazočnih zainteresiranih branitelja koji nisu do sada uspjeli ostvariti statusna prava.  Tribinu je vodio predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije,Damir Buljević. Nakon tribine branitelji su nastavili druženje u prostorijama HNK u Osijeku uz zajednički domjenak.

 

I na kraju je 30.lipnja na lijevoj obali Drave održana završna svečanost ove manifestacije. U ovome danu, u subotu je održan kulturno-umjetnički edukacijski program i obiteljsko druženje. Posjetiteljima je predstavljen veliki taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske, a mogli su pogledati i promidžbene štandove oružanih snaga. Svoju opremu i naoružanje predstavila je i policija. Predstavnici Crvenog križa demonstrirali su tehnike reanimacije, mjerili tlak i šećer, a u programu su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao i vatrogasci te Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga. Također je držan i tradicionalni Sajam braniteljskih zadruga, a pripremljen je i besplatni zajednički ručak te okrijepa za sve posjetitelje i sudionike.
Dan osječkih branitelja bio je 28. lipnja, a kako je danas neradni dan, na lijevoj obali rijeke Drave, jedinom neokupiranom dijelu Baranje za vrijeme Domovinskog rata, našim smo građanima htjeli prikazati što sve Hrvatska ima i dati do znanja da se mogu osjećati potpuno sigurno, kao i svi gosti koji nam dolaze u našu domovinu. Za sve to zaslužni su hrvatski branitelji, ali i ovi čestiti i časni ljudi, nastavljanjem tradicije koju smo mi u Domovinskom ratu započeli”, rekao je Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.

I na kraju što reći osim hvala onim članovima naše udruge koji su našli vremena i prisustvovali ovim događajima. A onima koji su dali svoje živote za slobodu grada Osijeka i naše Domovine veliko hvala i vječna slava, dok smo mi živi oni su sa nama. Neka nam živi vječno jedna i jedina  Domovina Hrvatska. Fotografije navedenih događanja možete vidjeti klikom na linkove ispod objave.

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir Kmet

Memorijalna utrka “Crveni fićo” 27.06.2018.
Mimohod i “Aktualni braniteljski sat ” 28.06.2018
Završna svečanost 30.06. 2018.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)