Obilježavanje 27. obljetnice poginulih branitelja u Tenji, 27. obljetnica stradavanja i progonstva mještana Ćelija i 26. memorijal “Andrija Andabak”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 07. srpnja 2018.godine obilježena je 27 obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u mjestu Tenja. Navedeno događanje je organizirano od strane Udruge HVIDR -a Orahovica, a u suradnji sa Mjesnim odborom Tenja. Naime toga dana su poginula četiri pripadnika Damir Hornung iz Orahovice pripadnik ZNG RH, njegov suborac Franjo Jusup iz Čačinaca također pripadnik ZNG RH te dvojica pripadnika MUP RH iz Osijeka Đuro Kiš i Zdravko Rittgasser,  a navedeni  su bili među prvim žrtvama Domovinskoga rata. Isti heroji su pokušali osloboditi Tenju, no dočekali su ih u zasjedi pobunjeni Srbi uz pomoć takozvane JNA te pucali na njih i usmrtili ih.  Obilježavanje je počelo posjetom grobnoga mjesta Franje Jusupa u Čačincima, gdje je odana počast ovome heroju i to paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Potom je isto tako odana počast Damiru Hornungu u Orahovici i to posjetom grobnoga mjesta na gradskom groblju te kod biste, na Trgu koji je dobio ime po navedenom bojovniku.

Potom su se pripadnici braniteljskih udruga zaputili prema mjestu Tenja, kod Spomen obilježja poginulim braniteljima, gdje su im se pridružili pripadnici braniteljskih udruga iz Osijeka, vatrogasci, obitelji poginulih pripadnika te uzvanici iz političkog života, načelnici općina te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, koji je u ime Ministarstva i ministra Tome Medveda položio vijenac i zapalio, svijeću. Isto su učinili i ostali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te obitelji i ostali uzvanici. Pri tome su održali prigodne govore istaknuvši kako je najmanje što možemo učiniti, odati počast i pokazati da nismo zaboravili njihovu žrtvu, odnosno nikada nećemo dovoljno zahvaliti na žrtvi, rekao je predsjednik HVIDr-e orahovica Stjepan Varaždinac.Nakon toga su se svi skupa zaputili u župnu crkvu Svete Ane, gdje je održana Sveta misa za sve poginule i nestale branitelje, kao i civilne žrtve Domovinskoga rata. Zatim je održan prigodan domjenak u mjesnom odboru  Tenja.

 

Istoga dana održano je obilježavanje 27. obljetnice malog mjesta Ćelije, gdje je malobrojno stanovništvo od nekih 180 stanovnika, goloruko i slabo naoružano, pružalo otpor paravojnim postrojbama Srba iz okolnih sela, potpomognutih takozvanom JNA,  sve do početka masovnog napada 07. srpnja 1991. godine. Jedina krivica stanovnika Ćelija, mahom naseljenih ljudima iz Hrvatskog Zagorja, bila je ta što su bili Hrvati i što su se našli na strateškom pravcu jugo komunističke agresorske JNA na relaciji Osijek-Vukovar. Zbog svoje odanosti novoj hrvatskoj državi, kao i činjenice da su Ćelije bile okružene srpskim selima, već u svibnju 1991. nakon događaja u Borovu Selu, Hrvati Ćelija dolaze pod blokadu i pritiske. Osobiti je pritisak bio iz okolnih srpskih sela koloniziranim Srbima iz BiH, Korduna, Banovine i Like, a naročito iz sela Bobota i Silaš. Na koncu je 09. srpnja 1991. godine ovo malo selo spaljeno i izbrisano sa lica zemlje do temelja i bilo je prvo mjesto u Hrvatskoj koje je brutalno razoreno , a stanovništvo pobijeno i protjerano. Tim povodom su se okupili mještani sela, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata te uzvanici iz političkog i društvenog života. Kod spomen obilježja su zapalili svijeće i položili vijence i pomolili se za sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu. Potom su se zaputili prema crkvi Srca Isusovog, gdje je održana misa za sve poginule i nestale žrtve kako mjesta Ćelije tako i sve žrtve u Domovinskom ratu, kako bi pokazali da nisu zaboravljeni i da su sa nama te da je najmanje što možemo učiniti sjećati se i odati pijetet njihovoj žrtvi.  Na kraju je organiziran domjenak, uz gledanje utakmice i navijanje za Vatrene.

Paralelno sa ova dva događaja u Nuštru je održan 26. memorijal “Andrija Andabak”, u znak sjećanja na slavnog “lovca na tenkove”, koji je kao pripadnik 109. vinkovačke brigade postao legendom tako što je uništio 32 oklopna vozila. Nositelji organizacije Memorijala, koji se održava u počast legendarnom lovcu na tenkove, ali i svim hrvatskim braniteljima, sinovi su Andrije Andabaka, Marko i Stjepan Andabak, ponosni na svoga oca, ali i  majku Nadu koja im je nakon očeve pogibije postala glavni oslonac u životu, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.  Memorijal je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Andrije Andabak na mjesnom groblju u Nuštru, nakon čega je održana misa u Crkvi sv. Duha u Nuštru a potom je u nuštarskom Domu kulture održana i svečana akademija na kojoj su se nazočnima obratili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvarskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvarskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, kao i sinovi Andrije Andabaka, Marko i Stjepan Andabak. Andrija Andabak je poginuo 07.srpnja 1992. godine u Posavini te je posmrtno unaprijeđen u čin bojnika, a potom i pukovnika. Na kraju Memorijala u Domu kulture u Nuštru održana izložba pod nazivom “Lica rata”.

I na kraju što reći osim da svaka od ovih obljetnica donosi mješavinu ponosa na pobjedu, ali i tuge zbog poginulih suboraca. No naša je dužnost i čast dokle god nas ima živih okupiti se i odati počast onima koji su dali najviše što su mogli, položili život na oltar Domovine i dati im do znanja da su sa nama i nisu zaboravljeni. Pokoj vječni daruj im Gospodine, laka im hrvatska gruda i svjetlost vječna svjetlila im. Zahvaljujem svim članovima naše udruge koji su odvojili vremena da prisustvuju ovim obljetnicama, kao i onima koji su opravdano bili spriječeni, Blagoslovio vas svemogući Bog. Ostatak foto galerije sa događanja možete pogledati na linkovima ispod posta.

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir Kmet

Obilježavanje 27. obljetnice poginulih branitelja u Tenji
27. obljetnica stradavanja i progonstva mještana Ćelija
26. memorijal “Andrija Andabak”


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)