27. obljetnica pogibije daljskih branitelja

 

 

 

 

 

 

 

 

Izaslanstvo naše udruge se zaputilo dana 01. kolovoza 2018. godine na obilježavanje obljetnice napada na mjesta Dalj i Erdut. Naime toga dana u jutarnjim satima su jedinice 51. motorizirane brigade tzv. JNA potpomognute paravojnim jedinicama tzv. „teritorijalne obrane” izvele  napad na Dalj i nakon višesatne borbe opkolile branitelje koji su se sklonili u zgradu policijske postaje. Nakon što su se branitelji odbili predati, uslijedio je napad tenkovskom granatom koja je ispaljena izravno u postaju. Potom je nastavljeno granatiranje i pucanje srbočetničkih paravojnih postrojbi, kako nitko od branitelja i pripadnika MUP RH ne bi preživio. Otpor je trajao gotovo 6 sati, no tehnički bolje naoružan neprijatelj je svladao otpor okruženih branitelja, koji su zaklon potražili u policijskoj postaji Dalj.

 

Protokol je započeo „Mimohodom zastava” članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata  Osječko – baranjske županije ulicama Dalja, sve do spomenika svim poginulim braniteljima i civilima, koji je postavljen ispred PP Dalj. Na navedenom mjestu je izvršeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća, kao odavanje počasti i sjećanje na one koji su dali najvrjednije što su imali vlastite  živote.

 

 

Osim toga odana je i počast svim braniteljima i civilima,  zatočenicima srpskih koncentracijskih logora, kod spomenika podignutog  od strane HDLSKL Osječko -baranjske županije. Prilikom ovoga napada agresora poginulo je 20 pripadnika policije, 15 pripadnika Zbora narodne garde te 4 pripadnika Civilne zaštite. Osim toga važno je istaknuti da je tijekom ovoga napada poginulo ukupno 17 pripadnika naše slavne i ponosne 3.GBR, 10 je ranjeno dok su dvojica pripadnika naše postrojbe nestala. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća poginulima te zatočenima i nestalima su odala brojna izaslanstva: obitelji poginulih i nestalih branitelja, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske saborska zastupnica gospođa Irena Petrijevčanin Vuksanović, ministar unutarnjih poslova gospodin Davor Božinović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja gospodin Nenad Križić, glavni ravnatelj policije gospodin Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske gospodin Ladislav Bece, izaslanstvo Ministarstva obrane, predstavnici lokalne uprave i samouprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici sindikata.

 

Nakon toga su se sudionici uputili na Svetu misu zadušnicu za sve poginule redarstvenike, branitelje, kao i civilne žrtve, a ista je služena u crkvi svetog Josipa u Dalju, a Svetu misu je predvodio vojni ordinarij, biskup Jure Bogdan. Nakon Svete mise je uslijedila komemoracija u Domu kulture, gdje su održani prigodni govori te uručene zahvalnice sudionicima 1. memorijalne utrke “Vitezovi Dalja”, kao i pehari za sudionike malonogometnog turnira  Memorijalni turnir „Dalj 91”. Navedeni turnir je održan na školskom igralištu Osnovne škole Dalj,  a Prvo mjesto osvojila je ekipa PU vukovarsko – srijemske. Drugo mjesto osvojila je ekipa PP Donji Miholjac, dok je treće mjesto osvojila ekipa PGP Beli Manastir.

 

 

 

 

Nakon toga smo se zaputili kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR, koji se nalazi kod vinarije u Erdutu. Na navedenom mjestu smo položili vijence i zapalili svijeće našim poginulim suborcima i time im odali počast te pokazali da su sa nama i kako nisu uzalud položili svoje živote na oltar Domovine, jer dok je nas živih, s nama su. To su slijedeći pripadnici Ivica Abramović, Tunica Belečetić, Dragan Cesarec, Ivan Dizdar, Željko Đakalović, Stanislav Eljuga, Dražen Kiš, Dario Ligenza, Đuro Lončarek, Željko Roguljić, Branko Sabljo, Darko Sekulić, Vlado Varga, Mario Vuknić, Marko Poplašen. Potom je uslijedio svečani ručak i povratak za Osijek.

I na kraju što reći osim se zahvaliti svima vam koji ste našli vremena i sudjelovali u ovoj tužnoj obljetnici,  a svim poginulim i nestalim braniteljima veliko hvala, pokoj vječni daruj im Gospodine, laka im hrvatska gruda, svjetlost vječna svjetlila im. Neka nam živi vječno jedna i jedina nam Domovina Hrvatska. Ostatak fotografija možete pogledati klikom na link ispod objave.

 Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir Kmet

27. obljetnica pogibije daljskih branitelja


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 3 + 5