Priopćenje ZUVHGP

Poštovani,

prinuđeni smo obratiti Vam se i iznijeti stav ZBORA UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI povodom najnovijih natpisa u medijima na temu „rezanja povlaštenih mirovina“. Radi se o seriji natpisa i televizijskih priloga koji su uslijedili nakon javnih nastupa ministara Linića i Mrsića u kojima je isto najavljeno jer; „to građani od nas traže“!? Ne treba posebno isticati da su se u medijima odmah pojavile analize tzv. „povlaštenih mirovina“ u kojima se posebno ističu braniteljske mirovine kao najveći teret i problem !!! Ovo nije prvi put da se braniteljska prava ističu kao društveni teret  i pokušava ih se prikazati kao nešto nemoralno i nezasluženo, kao nešto čemu treba stati na kraj. Već predugo traje proces kriminalizacije braniteljske populacije, pri čemu se uvijek i ponovo ističu malobrojni primjeri zlouporaba braniteljskih prava kao i primjeri nesnalaženja pojedinih branitelja u uvjetima mira, što je na žalost prirodna posljedica svakog rata.

Slijedom svega navedenog, suočeni smo sa brojnim izrazima nezadovoljstva naših članova, suboraca i prijatelja koji traže odlučnu reakciju. Iznijet ćemo stoga naš stav, čvrsto uvjereni da isto stajalište dijeli najveći dio ukupne braniteljske populacije.

1. Mi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata odbijamo naša zakonski stečena prava nazivati „povlaštenim“!

Povlastice nikad nismo tražili niti smo se za njih borili. Povlasticom doduše smatramo povijesnu priliku sudjelovanja u stvaranju i obrani države nakon tolikih stoljeća. Ponosni smo što nas je zapala ta čast !

2. Odbijamo i već uvriježeni stav o braniteljima lijenčinama i neradnicima koji sišu državni proračun i novac poreznih obveznika troše po kafićima i kladionicama ! Ta slika jednostavno nije točna. Najveći broj hrvatskih branitelja su ozbiljni obiteljski ljudi koji pokušavaju poput svih drugih građana preživjeti i podignuti djecu.

3. Odbijamo stav o braniteljima koji su se borili za visoke mirovine i „kruha bez motike“! Nitko od nas tada kada smo krenuli nije mogao računati da će ostati živ niti je bilo potpuno vjerojatno da ćemo se uspjeti obraniti. Da nismo uspjeli posve sigurno bi nas čekala nekakva repriza Bleiburga i Križnog puta ili sudbina ranjenika iz Vukovarske bolnice umjesto mirovine.

4. Tražimo od Hrvatske Vlade ( MOBMS-a, MORH-a ) da stanu u obranu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i kažu istinu o tobožnjim „povlasticama“ ( do sada se nitko nije oglasio ni u jednom od brojnih slučajeva zlonamjernog tumačenja braniteljskih prava ), a istina je sljedeća: u najvećem broju branitelji nisu umirovljavani svojom voljom već se to dogodilo u procesu smanjenja oružanih snaga, a temeljem ZAKONA O PRAVIMA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA DJELATNIH VOJNIH OSOBA I OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA:

– Mirovina po točki 6a (minimalno 20 godina efektivnog staža)

–  Mirovina po točki 6 (30 godina staža osiguranja)

– Starosna mirovina (40 godina mirovinskog staža)

– Stradalničke mirovine

Nisu svi umirovljeni branitelji korisnici invalidskih mirovina ! Dio branitelja koji zbog visokog stupnja tjelesnog oštećenja nisu mogli vršiti vojničke zadaće upućen je izravno u invalidsku mirovinu, a drugi postupno, nakon izvršene procjene preostale radne sposobnosti.

Vezano uz proces stjecanja statusa HRVI, branitelji su prolazili dvostruki sustav procjene (komisiju HZZO i komisiju MOBMS–a svaku po tri puta u ukupnom trajanju procesa minimalno tri godine od dobivanja prvostupanjskog rješenja). Nitko se pritom nije bunio na činjenicu da su za nas postavljeni neravnopravni, dvostruko stroži kriteriji nego za civilne invalide rada ! Očigledno smo i u ovom postupku bili „povlašteni“.

5. Mi hrvatski branitelji smo duboko svjesni teškog gospodarskog stanja u kojem se nalazi Hrvatska država i spremni smo dijeliti sudbinu svog naroda. Bar mi smo dokazali da smo se spremni žrtvovati. Bili smo odlučni za svoju zemlju položiti živote, a kako onda ne bi pristali odreći se djela materijalnih prava !? Ipak, ne mislimo da smo mi toliki problem i teret kao što nas se u sveopćoj hajci koja traje godinama želi prikazati. Umirovljeni branitelji čine svega između 1,5 i 2 % populacije u RH. Ako ta ista RH ne može skrbiti za tako mali broj branitelja to je doista žalosno. Isto tako mi imamo potrebu istaknuti da na žalost još uvijek postoji značajan broj branitelja koji su ostali i bez prava na mirovinu i prava na rad. To je istinska sramota hrvatske države!

Dobro znamo da iza hajke na hrvatske branitelje i stvaranja slike o nama kao povlaštenoj kategoriji hrvatskog društva stoje oni koji nisu željeli hrvatsku državu ili nisu imali hrabrosti i petlje stati u njenu obranu. Takvi su danas došli na svoje i dobili priliku prati vlastitu savjest bacanjem braniteljskog ugleda u blato. To su ti građani o kojima ministar Linić govori. To od njega traže jer neće oni svojim teškim radom hraniti branitelje neradnike ! U Hrvatskoj postoje i građani koji na potpuno razuman i demokratski način traže neke druge stvari, na primjer uklanjanje ćiriličnih natpisa iz grada heroja Vukovara, raspisivanje referenduma „u ime obitelji“ itd., pa se na zahtjev tih građana oglušuje ili ih se nastoji opstruirati pa se postavlja pitanje koje građane treba, a koje ne treba slušati. Što su za Republiku Hrvatsku napravili građani na koje se poziva ministar Linić?

6. Mi hrvatski branitelji odbijamo da nas takvi hrane jer nas takvi nisu ni branili. Upravo suprotno, branili smo mi njih i spremni smo ih danas i hraniti.

7. Mi hrvatski branitelji tražimo od hrvatske vlade da ukoliko smo mi teret ovoj državi, neka nas vrate u sustav, neka nam da radna mjesta sukladno preostaloj radnoj sposobnosti i spremni smo se odreći mirovine i „povlaštene mirovine“ ne dajući nam alternativu, imajte u vidu slijedeće; hrvatskim braniteljima je uklanjanjem sa scene i marginaliziranjem u proteklom desetljeću oduzeto dostojanstvo i za uzvrat dana kakva – takva egzistencija. Nemojte nam sad oduzeti i tu egzistenciju jer ćete nas time potpuno dotući ! Kako objasniti djeci zašto ih nećemo moći školovati ili im omogućiti osnovno za život, a borili smo se za ovu državu !? Kako im objasniti da se tata nema pravo zaposliti jer je u mirovini, a ta ista mirovina neće biti dovoljan za život !? Nemojte nas dovoditi u situaciju bez izlaza jer nismo mi starci koji su podigli djecu i više nemaju obveze. Naša djeca će se još godinama školovati (većina nas je tek u 40 – tima) i moramo financirati još toliko toga. Stoga nam ne dirajte mirovine ili nas vratite u sustav !

Mi hrvatski branitelji ne tražimo nikakva posebna prava ni povlastice izuzev prava na dostojan i dostojanstven život!

I da, poštovana gospodo političari u našoj domovini postoje svakako povlaštene i privilegirane skupine društva, to ste svi vi gospodo koji ste se u vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku školovali po europskim metropolama, svi vi koji ste se u vrijeme najžešće velikosrpske agresije obogatili u pretvorbi i privatizaciji, svi vi čiji su očevi i djedovi cijeli svoj život radili protiv ideje samostane i slobodne Hrvatske, a vi njihovi nasljednici se danas nalazite na čelu državnih institucija, svi vi koji nemate ni dana radnog staža nigdje osim u stranci i partiji, da poštovana gospodo Vi ste itekako privilegirani i povlašteni.

Predsjednik ZUVHGP

Ilija Vučemilović Šimunović


3 thoughts on “Priopćenje ZUVHGP

  1. TREBAMO BIT ŽEŠČI SA VLADOM I DA IM NIKADA VIŠE NEPADNE NA PAMET DA NAS PONIŽAVAJU. Ako misle spasit proračun na našim mirovinama onda je država gotova to jest u bankrotu.

  2. Podrška ZBORU UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI od UDRUGE VUKOVARSKIH VETERANA NAŠICE. Zajedno u ratu, zajedno u miru.
    Tajnik Udruge: Branimir Jokić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)