Dan neovisnosti

Na današnji dan 1991. godine, Sabor Republike Hrvatske donio je povijesnu odluku kojom je utvrđeno da Hrvatska nijedno tijelo tadašnje SFRJ više ne smatra legitimnim i legalnim, kao ni da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt tijela koja nastupaju u ime SFRJ. Osim toga odlučeno je da Hrvatska priznaje suverenost i samostalnost ostalih republika bivše Jugoslavije.

Povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske donesena je nakon isteka Brijunske deklaracije (7. listopada 1991.) kojom se Hrvatska obvezala na tri mjeseca odgode samostalnosti, kako je zahtijevala Europska zajednica koja je zagovarala mirno rješenje krize.

7. listopada 1991. zrakoplov bivše JNA raketirao je Banske dvore s namjerom likvidacije hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, što je rezultiralo raskidom svih državnopravnih veza RH s bivšom Jugoslavijom.

Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune” svim roditeljima i djeci poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, udovicama, invalidima Domovinskog rata, hrvatskim domoljubima, braniteljima kao i svim građanima Republike Hrvatske želi sretan Dan neovisnosti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 4 + 2