Obilježavanje 23. obljetnice VRA “Bljesak”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 01.svibnja 2018. dio članova naše udruge su se uputili organizirano sa autobusom, koji je krenuo oko 07.00 sati, prema središnjem mjestu obilježavanja 23. obljetnice VRA “Bljesak”. Naime predsjedništvo udruge je na inicijativu članstva odlučilo ove godine prisustvovati obilježavanju ove obljetnice, obzirom da je većina sadašnjih članova bila uključena aktivno u ovu veliku akciju, koja je bila brza, veličanstvena  i profesionalno odrađena. Naime u jutarnjim satima, oko 05.30,  01. svibnja 1995. godine sinkronizirano su krenule postrojbe Hrvatske Vojske i snage MUP RH, u oslobađanje okupiranih područja Zapadne Slavonije. U samoj akciji je sudjelovalo oko 7200 pripadnika Hrvatske Vojske i MUP RH, koji su u manje od 32 sata oslobodili oko 500 kvadratnih kilometara do tada okupiranih područja. Pri tome su poginula 51 pripadnika Hrvatske Vojske i MUP RH, uz 162 ranjenih.

 

Program obilježavanja započeo je u 7.30 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a u Spomen parku hrvatskim vitezovima bio je izveden prikaz ceremonijalnih radnji Počasno – zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije (rad vojno-policijskih pasa) i Zapovjedništva specijalnih snaga (bliska borba), s početkom u 09.00 sati. Potom je oko 09.30 sati započelo otkrivanje spomen obilježja poginulim sudionicima ove maestralne akcije. Naime radi se o modernom spomeniku nazvanom “Kristalne kocke vedrine”, rad akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića, sastavljen od 51 kocke, koje predstavljaju 51 poginuloga sudionika ove akcije.Iste su otkrili kadeti Oružanih snaga i policije, a blagoslovio ga je vojni ordinarij Jure Bogdan koji je, za sve poginule branitelje i civile u operaciji, predvodio i molitvu. Osim njih sudjelovala su i djeca iz osnovne škole u Okučanima, koja su na svaku kocku postavili simbolično cvijet na svaku kocku, a nakon što su pročitana sva imena poginulih vojnika i redarstvenika. Potom je sve nazočne pozdravio načelnik Općine Okučani, a od ostalih visokih uzvanika bili su nazočni predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Isti su održali prigodne govore te nakon toga položili vijence i zapalili svijeće.

Potom je u crkvi  za sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskg rata u mjesnoj crkvi Svetog Vida misu zadušnicu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Osim toga tijekom cjelodnevnog programa organiziran je od 9 do 16 sati i Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta “Kadet” i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” te dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Po završetku Svete mise, organiziran je i svečani ručak za sve sudionike svečanog obilježavanja te na koncu oko 14.00 sati doček tradicionalnog Moto defilea “Bljesak”, gdje posebno ističemo i ponosni smo na naše prijatelje MK Veterani Slavonije i Baranje, kao i na sve ostale bajkere koji su sudjelovali u ovom defileu. Naime predsjednik MK Veterani Slavonije i Baranje je naš bivši pripadnik slavne 3. GBR Darko Zec te smo ponosni na ovaj tradicionalni moto defile.

I na kraju što reći osim da smo bili mali kotačić ovoga snažnog stroja koji je započeo sa konačnim oslobađanjem Lijepe Naše u cijelosti te kako smo pokazali da smo izrasli u moćnu vojnu silu, koja je sposobna iznjedriti velike pobjede i izvršiti sve zadaće sa velikim učinkom i minimalnim gubicima, koji su nažalost bili nužni. Pokazali smo još jednom da smo složni i velikoga srca, koje nastavljamo dijeliti i u miru, pa na taj način pokazati našem narodu, ali i vrhu države kako nismo uzalud krvarili i znojili se.  Na kraju želimo zahvaliti svima koji su pronašli vremena i odazvati  se pozivu i time uveličati ovu proslavu velike pobjede. A onima kojih više nema poručujemo “Navik on živi ki zgine pošteno”, a nadamo se da su ponosni što ovim obilježavanjima obljetnicama mislimo na njih. Pokoj vječni daruj im Gospodine, laka im hrvatska gruda i svjetlost vječna svjetlila im. Neka nam živi jedna i jedina Domovina Hrvatska, za koju smo se borili. Dio ugođaja u obliku fotogalerije možete vidjeti na linku ispod objave.

Predsjednik UVTGB 3. GBR “Kune” Tihomir Kmet

VRA “Bljesak”


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 4 + 0