Obavijest članovima UVTGB “Kune”

Poštovani članovi Udruge,

Od 1. siječnja 2014. prema članku 2.a Zakona o smanjivanju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju smanjuju se i mirovine:
– mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koje su ostvarene, odnosno određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i koje su povećane prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,

Smanjenje mirovina i mirovinskih primanja, odnosno dodatka mirovini iznosi 10% i primjenjivati će se od 1. siječnja 2014. na pripadajuću svotu mirovine odnosno dodatka mirovini koja je određena, odnosno ostvarena prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju iz članka 2. i 2.a Zakona te na smanjenu mirovinu prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, br. /2010, 130/2011 i 157/13) prije odbitka dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje, poreza, prireza i drugih obustava.

S toga će Udruga veterana 3.gardijske brigade KUNE pružiti potporu zainteresiranim članovima ,odnosno onim članovima koji su obuhvaćeni primjenom ovog Zakona na način da će tehnički omogućiti pokretanje tužbi protiv Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ,zbog smanjivanja mirovine temeljem Zakona o smanjivanju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, br.71/2010, 130/2011 i 157/13), zbog:

-pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja,
-pogrešne primjene materijalnog prava, te
-povrede odredaba upravnog postupka.

Slijedom iznijetog Udruga veterana 3.gardijske brigade KUNE pružiti će tehničku pomoć tužiteljima (hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hrvatskim braniteljima -dragovoljcima) jer smatramo da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nije smio smanjiti mirovinu temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o smanjivanju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Udruga veterana 3.gardijske brigade KUNE smatra da je došlo je do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava te da korisnici sukladno članku 3a Zakona ne podliježe smanjivanju mirovine.

U svezi navedenog naglašavamo da navedeni postupak pokreće u cilju priznavanja prava prema članku 4.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o smanjivanju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, br.71/2010, 130/2011 i 157/13) te da navedeni ne podliježu smanjenju mirovine, te će se tražiti od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da tužitelju vrati sva smanjena primanja po osnovu smanjene mirovine.

Temeljem svega iznijetog Udruga veterana 3.gardijske brigade KUNE poziva članove zainteresirane, odnosno članove koji su obuhvaćeni primjenom ovog Zakona da se u cilju podnošenja tužbi prema Visokom Upravnom Sudu Republike Hrvatske nakon isplate mirovine od 01.veljače do 20. veljače 2014. jave u sjedište Udruge sa sljedećim aktima:

– rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja (MIORH) izdano korisniku prilikom odlaska u mirovinu,odnosno rješenja (MIORH) kojom se korisniku prava prevodi mirovina.

– Izračun mirovine (odrezak) za siječanj 2014 isplaćene u veljači 2014, izdan od banke ili pošte.

Udruga će kroz organizaciju dežurstva, tehničku organizaciju i pravnu pomoć omogućiti članovima pokretanje postupaka.

S. M.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)