Na Vukovarsku stigao vojni tenk T-55

Na plato jugoistočnog dijela raskrižja Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku, u nazočnosti gradonačelnika Krešimira Bubala, postavljen vojni tenk T-55.

Posrijedi je prvi dio umjetničke instalacije koja će u ponedjeljak u 21 sat biti otvorena u spomen na legendarnog crvenog “fiću”, kojega je isti takav tenk nemilosrdno skršio nedaleko od toga mjesta prije 20 godina (27. lipnja 1991. godine).

Taj događaj simbolično označava početak ratnih zbivanja i otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu u Osijeku, a inicijativu za tzv. Dan crvenog fiće i umjetničku instalaciju dao je Odbor za branitelje grada Osijeka. Njegov predsjednik Miljenko Kolobarić nedavno je predstavio i idejno rješenje, u kojima su uloge “fiće” i tenka zamijenjene: u ovoj viziji “fićo” će “gaziti” ukopani tenk. On je, inače, donacija Hrvatske vojske, a na ovom platou nalazit će se kao dio građe Muzeja Domovinskog rata u Vukovaru. Na njemu će biti ispisani brojevi 204402, odnosno oznake koje je toga dana nosio originalni tenk neprijateljske JNA, a “fićo” (stiže za koji dan) imat će prigodnu registracijsku oznaku: OS-27.06.1991.
Otvaranje umjetničke instalacije središnji je događaj prvoga dana manifestacije obilježavanja Dana osječkih branitelja, a dan poslije, u sklopu bogatog programa, u 19 sati na lijevoj obali Drave bit će otvorena Šetnica hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Nakon toga kod katakombi slijedi koncert Jure Stublića & Filma te Prljavog kazališta.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)