Fićo pregazio tenk

Gradonačelnik Osijeka, gospodin Krešimir Bubalo i župan Osječko-baranjske županije, gospodin Vladimir Šišljagić, svečano su otkrili umjetničku instalaciju – spomenik legendarnom osječkom crvenom “fići”.
Prije 20 godina svijet su obišle snimke bezobzirnog divljanja tenkova tadašnje JNA po ulicama Osijeka, prilikom čega je, kao jedna od prvih žrtava nadolazećeg rata, stradao crveni fićo Osječanina Branka Breškić, koji ga je postavio pred nadolazeće tenkove kao simbol otpora Osječana protiv agresije koja je uslijedila.

Danas, 20 godina nakon tog događaja, legendarni “crveni fićo” gazi tenk T-55, u sklopu umjetničke instalacije postavljene na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku.
Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako se danas obraća građanima Osijeka s radošću jer je Osijek bio i ostao nepokoreni grad, ali i s tugom, jer su tijekom Domovinskog rata mnogi izgubili svoje živote.
Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić također je pozdravio okupljene Osječane, rekavši kako danas, 20 godina od početka rata u Hrvatskoj, moramo sačuvati dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, te da nas ova umjetnička instalacija podsjeća na sve hrabre ljude koji su dali svoje živote u gradu Osijeku, u ovom dijelu Hrvatske i u cijeloj Hrvatskoj.
“Crveni fićo” u umjetničkoj instalaciji nosi simboličku registracijsku oznaku OS-27.06.91.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)