Duhovna obnova “Isus Krist je naš Kralj”

 

 

 

 

 

 

 

U razdoblju od 22. – 25. studenoga 2018. naši članovi su samostalno ili sa obiteljima prisustvovali duhovnoj obnovi u kući susreta Tabor, pod nazivom “Isus Krist je naš Kralj”. Ovaj oblik duhovne obnove je postao tradicionalan, obzirom da smo već četvrti puta bili na navedenoj, a drugi puta ove godine. Ističemo kako je bitan odlazak naših članova i njihovih obitelji na ovakav oblik seminara, pošto većina nas nakon trauma proživljenih tijekom Domovinskog rata je oboljelo od PTSP, što je prouzročilo otuđenje od vjere te dovelo do problema unutar obitelji, kao i normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. I stoga je prisustvo na seminaru bitno utoliko što imamo priliku ponovno vratiti vjeru i upoznati živoga Boga te preispitati sami sebe i našu vjeru u istoga. Zato ovaj seminar i je bio usmjeren na braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji, kao izuzetno osjetljivu skupinu.

Raspored je bio ispunjen sa različitim aktivnostima, poput molitve, pjesme, pojedinačnih svjedočanstava vjere te čitanja citata iz Evanđelja. Jedan od njih je i slijedeći :
Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 18, 33b-37)

U ono vrijeme: Reče Pilat Isusu: »Ti li si židovski kralj?« Isus odgovori: »Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?« Pilat odvrati: »Zar sam ja Židov? Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. Što si učinio?«

Odgovori Isus: »Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.« Nato mu reče Pilat: »Ti si dakle kralj?« Isus odgovori: »Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.«

Raspored je bio po planu, prvoga dana je bio doček i program od 17.00 -22.00 sata. Drugi i treći dan je bio program od 09.00 – 12.30 te od 15.00 – 22.00 sati, uz ispovijed koja je bila u 14.00 sati drugoga dana. Posljednjega dana je program bio od 09.00 – 12.30 sati, gdje je bila uključena sveta misa od 11.30 sati. Nakon toga je uslijedio ručak i povratak za Osijek. Naravno bilo je tu i vremena za neformalno druženje sudionika seminara, članova naše udruge i njihovih obitelji. Najbitnije u svemu je što tijekom čitavog trajanja seminara su naši članovi, kroz duhovnu obnovu i druženje, bili jedni drugima oslonac i rame utjehe, ukoliko je netko bio u lošem raspoloženju ili depresiji.

Isus Krist je Kralj. Židovi nisu čekali nekog hippyja ili neku facu iz susjedstva, već Kralja koji će vladati nacijama i uspostaviti mir i pravdu na Zemlji. Kad se rodio, tri mudraca tražila su baš njega, Kralja Židova. Kada je stajao ispred Poncija Pilata, rekao mu je da je u pravu nazivajući ga Kraljem. Kada je propovijedao, najavljivao je Božje Kraljevstvo te pričao o Sudnjem danu kada će stajati iznad svih i suditi kao Kralj.
Na Njegovom križu, iznad Njegove glave, pisalo je da je on Kralj Židova. Čak je i kradljivac, koji je bio pokraj Njega prikovan na križ, rekao: “Sjeti me se kad dođeš u svoje Kraljevstvo.” Isus mu je na to odgovorio: “Obećavam ti, već danas bit ćeš sa mnom u Raju.”
Isus nije poput bilo kojeg kralja – nije se rodio u palači, već u štalici. Proživio je cijeli svoj život u siromaštvu. Umjesto da je pokušao steći sve više novca i moći, On se toga odricao u svakoj prilici. Umjesto zlatne krune, nosio je krunu od trnja. Podignut je visoko iznad svijeta, ali na križu, blagoslivljajući i opraštajući onima koji su Ga željeli ubiti.

Tu nema pogreške: Isus Krist je Kralj! Svaki kralj ima svoje kraljevstvo, a svako kraljevstvo ima svoje granice. On nas poziva da prihvatimo Njegovu vladavinu nad našim umom, srcem, voljom i životom. Ako imamo Kralja, znači da mi nismo kraljevi. To znači da ne možemo biti vjernici po našim uvjetima, nego po Njegovim. Ne možemo se ponašati s našom vjerom na način na koji se ponašamo u kafiću ili menzi: birajući samo ono što nam se sviđa, a odbacujući sve ostalo.

Mi ne propisujemo pravila naše vjere – mi ih primamo jer je Isus Krist naš Kralj. Činjenica da je On naš Kralj znači da On vlada našim srcima i umovima, a to znači da naša vjera utječe na naš svakodnevni život, a ne samo na ono što se događa u crkvi.Isus Krist je naš Kralj, što znači da smo svi pozvani služiti. On je oprao noge svojim apostolima i rekao im: ”Zovete me Gospodinom i vladarom, a pogledajte što ću ja učiniti. Ako me zovete Gospodinom i vladarom, ovako trebate služiti druge ljude.“Znam da ova ideja o Kralju možda zvuči zastrašujuće, jer su mnogi kraljevi narušili slobodu svojih podanika dok su pokušavali dokazati svoju moć i snagu. Ali Isus nije poput ijednog drugog kralja: On je Kralj koji garantira slobodu, oslobađa nas od grijeha i sebičnosti, čak i od smrti! On nas oslobađa od vladavine ovog svijeta. Isus je Kralj koji nas ne poziva samo na to da budemo podanici, nego nas i uzdiže i čini nas nasljednicima koji nasljeđuju više od kraljevstva od cigle i žbuke.
Isus Krist je Kralj! Je li on i tvoj Kralj?

I na kraju što reći osim da su iskustva naših članova udruge, kao i njihovih obitelji izuzetno pozitivna, jer su tijekom ovih dana spoznali koliko im je bitna duhovnost te su preispitujući sami sebe i kroz molitvu, pjesmu i druženje, stekli osjećaj da su bili dio jedne velike obitelji, pa su duhovnu obnovu napustili sa osmjehom na licu i još većom vjerom u Boga i njegova sina jedinca Isusa Krista, koju će nastaviti vrativši se u svoje matične župe.

 

Mi kao udruga ćemo nastaviti sa planiranjem i provedbom ovakvih aktivnosti, a u cilju poboljšanja svakodnevnog života naših članova i njihovih obitelji. Ostatak vizualnog prikaza duhovne obnove možete klikom na link ispod objave.

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir  Kmet

 

Duhovna obnova “Isus Krist je naš Kralj”


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)