Dokumentarni film o akciji “Maslenica”

Krajem siječnja 1993. za samo tri dana završen je prvi dio akcije “Maslenica” koja je pokazala kako Hrvatska ima snažnu vojsku sposobnu da oslobodi privremeno okupirana područja. U tri dana (22.–25.siječnja) u snažnom naletu hrvatskih redarstvenih snaga i Hrvatske vojske oslobođena je cjelokupna tz.”ružičasta zona” zadarskog zaleđa, područje sve do velebitskih visova Velike i Male Bobije,preko Rovanjske, Maslenice, petnaestak zadarskih sela, sve do Babin Duba iznad Sukošana, zadarska zračna luka i Novsko ždrilo. Četnici su doživjeli veliki poraz i bili su u potpunom rasulu. Obrovac je praktično već pao, bio napušten, a govorilo se kako se moglo ići sve do Knina. Odgovarajući na takva pitanja načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general zbora Janko Bobetko, svojedobno je odgovorio:  “Operaciju smo uspješno izveli u dvije od tri planirane etape, treću nismo ostvarili zbog intervencije iz svijeta, pa čak i ozbiljnih prijetnji”.
Oslobađanjem velikog dijela okupiranog teritorija završen je prvi dio akcije”Maslenica”, ali je sada trebalo ostvariti i onaj, ništa manje teži dio, zadržati dostignute crte jer su Srbi u međuvremenu uspjeli prikupiti velike snage i angažirati ih na crti Novigrad – Kašić. Hrvatske snage koje su sudjelovale u uspješnom prodoru bile su iscrpljene trodnevnim borbama i valjalo je angažirati svježe postrojbe koje će moći očuvati dostignuto. Odluka je pala da se na tom dijelu bojišnice rasporede dijelovi 3.gardijske brigade.
 
Na prijelazu siječnja u veljaču, 1993. vođene su nadljudske borbe za očuvanje oslobođenog dijela zadarskog zaleđa. U tim borbama, posebno za selo Kašić, pripadnici 3. bojne 3. gardijske brigade, zajedno sa OKB-om  3. gbr i pristožernim postrojbama ne žaleći svojih života obranili su Kašić, a time vjerojatno i sam Zadar .
 
U produkciji HRT-a u tijeku je snimanje dokumentarnog filma o akciji „Maslenica“. Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ je 07. studenog 2012. organizirala odlazak nekolicine članova Udruge i bivših pripadnika postrojbe u Zadarsko zaleđe. Sudionici tih povjesnih događaja početkom veljače 1993. godine, Ante Zubak, Ivan Regvat, Serafin Logarušić, Zorkan Pavković, Mario Velimirović, Hrvoje Lendić i Zoran Marojević, prisjetili su se i govorili o tim herojskim danima obrane Kašića, obilazeći autentične lokacije u samom Kašiću. Također su upalili svijeće i poklonili se poginulim suborcima kod spomen obilježja na ulazu u Kašić.
 
Fotografije možete pogledati OVDJE
 
S. M.
 
                                                                                    
 

 

         

 

 

 

 

 


2 thoughts on “Dokumentarni film o akciji “Maslenica”

    1. Dokumentarac će biti premjerno prikazan 16. veljače u 20:00 sati na 2. programu HRT-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 4 + 3