Obilježavanje 27. obljetnice VRO “Maslenica”

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i proteklih godina i ove godine smo kao udruga bili nazočni obilježavanju 27. obljetnice VRO “Maslenica”, u kojoj su sudjelovali među ostalima i pripadnici naše slavne 3. GBR. I ove godine smo išli u dva navrata i to 21. siječnja 2020. godine, kada je bila središnja proslava te potom 31. siječnja i 01. veljače, u organizaciji udruge. Prilikom prvoga odlaska je išlo izaslanstvo UVTBG “Kune”, sa predstavnicima svih naših ogranaka i središnjice, dok su u drugom odlasku na odavanje počasti našim poginulim vitezovima išli organizirano članovi udruge koji su željeli i mogli, skupa sa obiteljima. Inače samo obilježavanje je počelo 18. siječnja i traje sve do 13. veljače, uz niz događanja, komemoracija i odavanja počasti svim žrtvama same operacije te naknadno poginulim braniteljima u očuvanju dostignutih linija i oslobođenih područja. Sva događanja i njihov redoslijed vidljivi su na plakatu, sa lijeve strane.

 

 

 

Obilježavanje je započelo 21. siječnja u Kašiću gdje je ne samo iz Zadarske županije, Slavonije i Slavonskoga Broda, već iz raznih krajeva Hrvatske došlo stotine ljudi pokloniti se svojim vitezovima.
Uz visoke vojne počasti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja za 27 poginula pripadnika 3. GBR Kune, podno križa izgrađenog od slavonskog hrasta i dalmatinskog kamena te kod obližnjeg spomen obilježja jednog poginulog pripadnika 113. brigade HV-a.Odavanje počasti uz visoke vojne počasti nastavilo se kod Zelenog hrasta i spomen obilježja 4. GBR  Pauci »Poklonimo se domovini«, u Posedarju kod spomenika pripadnika HRM-a u Posedarju te kod spomen obilježja križa na sjevernoj strani Masleničkog mosta.
Program je vodila voditeljica, moderatorica Vlatka Vučić-Marasović dok je potresne ulomke iz svojih knjiga čitao hrvatski publicist i književnik Ivica Matešić Jeremija, brigadir HV u miru.
Svetu misa u crkvi sv. Frane u Podpragu podno Tulovih greda zbog jakih udara bure se nije održala, ista je održana u Jasenicama a predvodio je o. Ivo Topalović, vojni dekan i kapelan VK Sv. Gabrijela Arkanđela u Vojarni Zemunik. Istovremenu sveta misa održala se i u Paljuvu, u crkvi Marije Pomoćnice. Potom je u Novigradu pod šatorom upriličen ručak s vojničkim grahom.

 

Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i rodbina poginulih branitelja, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratnih postrojbi.
U ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice HV Kolinde Grabar-Kitarović te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića hrvatskim vitezovima se poklonio državni tajnik Ivan Vukić, u ime dopredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH-a general bojnik Boris Šerić sa izaslanstvom MORH-a, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Oružanih snagama RH i saborskim zastupnicima Grozdanom Perić i Davorom Lončarom.
Zadarsku županiju je predvodio župan Božidar Longin i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, Brodsko-posavsku županiju župan Danijel Marušić, Ličko-senjsku i Splitsko-dalmatinsku zamjenici župana Vice Nekić i Luka Brčić.
Svijeću su zapalili i gradovi Benkovac, Obrovac, Biograd na Moru i Kaštela te općine Lišane Ostrovičke, Sv. Filip i Jakov, Novigrad, Jasenice, Poličnik, Posedarje, Starigrad. Junacima Domovinskog rata poklonio se i Ante Martinac, predsjednik UHDDR-a, bivši ministar Božidar Kalmeta i drugi.
Naše izaslanstvo je na čelu sa mojom malenkosti isto tako posjetilo i odalo počast Dane Rogiću u Raštanima Gornjim i obavilo obilazak njegovih roditelja.

“Maslenica ´93” je oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH-a, protiv vojnih snaga tzv. “Republike Srpske Krajine”,  koje su na području Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s područjima pod kontrolom legitimnih vlasti Republike Hrvatske u preostalom dijelu zemlje. Vojno-redarstvena operacija “Maslenica”  planirana je u  razdoblju od 6. do 21. siječnja 1993., a sama borbena djelovanja na terenu počela su  22. siječnja 1993. te su trajala do 27. siječnja 1993.g. Tijekom ove operacije  hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno pokušali dići u zrak. Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe – 112., 113. i  126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a. U tih nekoliko dana snage HV-a i specijalne policije oslobodile su 92 četvorna kilometra teritorija u zadarskom zaleđu.

 

Drugi puta smo se uputili organizirano autobusima prema Zadru, dana 31. siječnja 2019. Ovoga puta su išli članovi naše udruge i to svih naših ogranaka, kao i članovi njihovih obitelji, odnosno obitelji poginulih pripadnika naše postrojbe. Prilikom ovoga posjeta planirano je noćenje i posjet svim važnim mjestima, spomen obilježjima koja su podignuta kao sjećanje na naše poginule pripadnike. Po dolasku je organizirana večera i noćenje za sve sudionike naše udruge. Drugoga dana odnosno 1. veljače smo po protokolu nastavili sa obilaskom svih mjesta koja su bila bitna za ovu VRO “Maslenica”, odnosno spomen obilježja za sve poginule tijekom operacije. Naime samo u noći sa 31. siječnja na 01. veljače 1993. poginulo je 23 pripadnika naše 3. pješačke bojne “Kobri”, u rovovskoj bitci na području Kašića, gdje su naši heroji unatoč gubitcima uspjeli zaustaviti protuudar srbočetnika i zaustaviti njihovo napredovanje. Uspješno je izvršena ova operacija kojom je oslobođen veliki prostor okolice Zadra i zaleđa, te zrakoplovne baze Zemunik i postavljanje postrojbi na ključne točke na Velebitu, kao preduvjet za buduće oslobodilačke operacije. Isto tako je spriječen naum neprijatelja da presječe komunikaciju između sjevernog i južnog dijela Dalmacije i uspostavljena komunikacija, kako cestovna, tako i postavljanjem pontonskog mosta na mjestu pokraj oštećenog Masleničkog mosta, koji je otvoren 18. srpnja 1993. i pušten u promet. No ostaje gorak okus u ustima, jer unatoč velikoj pobjedi i ponosu na sudjelovanje u ovoj operaciji, vraćaju se i tužna sjećanja na žrtve koje su  bile rezultat nesebične borbe za slobodu Lijepe Naše. Ukupan broj poginulih pripadnika hrvatskih vojno – redarstvenih snaga se do 31. ožujka 1993. popeo na 127.

01. veljače izvršili smo polaganje vijenaca i polaganje svijeća kod spomen obilježja na ulazu u mjestu Kašić, a koje je izgrađeno kao počast za naših 27 poginulih pripadnika 3. GBR te spomen obilježja jednom poginulom pripadniku 113. brigade HV. Također smo položili vijence i zapalili svijeće i kod “Zelenog hrasta”, gdje se nalazi spomen obilježje poginulim pripadnicima 4. GBR naziva »Poklonimo se domovini«. Potom smo se zaputili u Novigrad gdje smo dočekali sudionike memorijalnog polumaratona koji se trči u počast za sve poginule sudionike ove operacije. Potom smo se zaputili na Svetu misu u Župnu crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu, gdje smo se pomolili za sve poginule, nestale, preminule branitelje, ali i sve civilne žrtve u Domovinskom ratu. Potom smo nazočili svečanom ručku te se zaputili nazad u našu Slavoniju.

Hvala svima koji su se odazvali ovim obilježavanjima i time pokazali kako nam je čast i obaveza pokazati onima koji više nisu sa nama kako cijenimo njihovu žrtvu te dok je i jedan od nas svjedoka tadašnjeg vremena živ, neće biti zaboravljeni, s nama su. Pokoj vječni daruj im Gospodine, počivali u miru Božjem i svjetlost vječna svjetlila im. Također želim da nadolazećim generacijama prenosimo važnost žrtve svakog branitelja, kako bi oni mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj nam Domovini. Neka nam vječno živi jedna i jedina Domovina Hrvatska. Ostatak foto galerije ovih događanja možete vidjeti na poveznici ispod objave.

 

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir  Kmet

Obilježavanje 27. obljetnice VRO “Maslenica”


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)