Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 3. GBR

 

 

 

 

 

 

 

Dana 29. travnja 2018. godine obilježena je 27. obljetnica osnutka 3.GBR, a ista je organizirana od strane UVTBG “Kune”- ogranak Đakovo, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Uvod u obilježavanje ove obljetnice je bilo okupljanje kod Spomen obilježja svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 3.GBR, u krugu Studentskoga Kampusa i to 28.travnja 2018. godine, u 10.45 sati.
Tu smo se okupili kako bismo položili vijence, zapalili svijeće i pomolili se za sve one koji više nisu među nama.

Potom je u večernjim satima 28.travnja, uslijedila projekcija filma redatelja Ivice Božića “Oni su Hrvatska”, kojega su producenti udruga “Žene u Domovinskom ratu” – Zadar. Projekcija navedenog filma je bila u Domu kulture Đakovo, sa početkom u 19.00 sati, uz nazočnost dijela članstva naše udruge. Navedeni film govori o tome kako veliki broj institucija, novinara i udruga obezvređuje i umanjuje vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata, dok se u isto vrijeme troše ogromni novci na filmske uratke koji ponižavaju žrtvu branitelja te istovremeno ismijavaju udovice i roditelje poginulih branitelja. Naime film je snimljen sa izuzetno skromnim budžetom od 4000,00 kuna, a glume djeca i unuci branitelja, branitelji te žene iz gore navedene udruge.  Nakon projekcije uslijedilo je ugodno druženje, naših članova i svih koji su bili nazočni projekciji.

Narednog dana 29. travnja u jutarnjim satima, točnije u 07.15 sati uslijedilo je okupljanje članova udruge kod Spomen obilježja poginulim, nestalim i preminulim pripadnicima 3. GBR, u sklopu Studentskoga Kampusa, gdje smo ponovno zapalili svijeće i kratko pomolili za sve poginule, nestale i preminule pripadnike naše slavne brigade te potom organizirano autobusom i privatnim automobilima krenuli put Đakova, gdje je planirana središnja proslava obljetnice osnutka brigade. Po dolasku u Đakovo svi članovi naše udruge, skupa sa visokim uzvanicima, kao i članovima naših prijateljskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te gostima, zaputili smo se na Svetu misu u katedralu Svetoga Petra. Misno slavlje je predvodio rektor bogoslovnog sjemeništa u Puli DeAngelius Piergiorgio, a Sveta misa je bila posvećena svim poginulim, nestalim i preminulim pripadnicima naše brigade, kao i svim braniteljima i civilima koji su stradali u Domovinskom ratu.

Nakon Svete mise formirana je kolona sastavljena od svih sudionika obilježavanja ove obljetnice te je uslijedio svečani mimohod prema spomen-obilježju hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine. Tamo smo izvršili polaganje vijenaca i paljenje svijeća, sukladno unaprijed izrađenom protokolu, uz nazočnost počasne postrojbe OSRH. Nakon toga smo se ponovno kratko pomolili, odavši na taj način pijetet svim našim poginulim, nestalim i preminulim pripadnicima naše brigade, kao i svim ostalim žrtvama Domovinskog rata. Nakon toga je uslijedilo skupno fotografiranje ispred navedenog  spomen obilježja.

Zatim smo ponovno formirali kolonu i zaputili se u svečanom mimohodu prema Domu kulture, gdje je održana svečana akademija. Od visokih izaslanika koji su nazočili obilježavanju 27. obljetnice osnutka slavne 3. GBR ističemo: izaslanika predsjednika Vlade ministra obrane generala Damira Krstičevića, izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske savjetnika za branitelje Antu Deura, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora saborskog zastupnika Domagoja Mikulića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, zamjenika načelnika Glavnog stožera general-bojnika Drage Matanovića, ratnog zapovjednika 3. GBR Kune umirovljenog generala Mladena Kruljca te ostale uzvanike iz javnog političkog i vojnog života. Osim predsjednika UVTGB “Kune” Tihomira Kmeta, prigodne govore su održali svi visoki uzvanici i izaslanici, dok je povjesnicu slavne 3. GBR pročitao umirovljeni bojnik Marko Derežanin. Treća gardijska brigada jedna je od četiri najelitnije brigade HV-a, sačinjena od prekaljenih slavonskih ratnika koji su prošli brojna slavonska ratišta, sudjelovali u operaciji Maslenica kojom su povezani sjever i jug Hrvatske, potom sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak i prvi ušli u dotad okupirane Okučane. Tijekom ratnog puta Treće gardijske brigade poginula su 373 njena pripadnika, 1.088 ih je ranjeno, a 11 ih se još vodi nestalima. Predsjednik UVTGB “Kune” Tihomir Kmet je ovom prigodom uručio skromne poklone i zahvalnice svim visokim uzvanicima, koji su svojim dolaskom uveličali ovu proslavu.

Nakon toga su se svi članovi udruge skupa sa uzvanicima uputili prema Vatrogasnom domu gdje je održan domjenak, uz neformalno druženje i ručak za sve sudionike obilježavanja obljetnice. Tom prilikom su se kroz razgovor prisjetili dana ponosa i slave, prisjećajući se lijepih i teških trenutaka, kao i onih koji nisu među nama.

 

I na kralju želim čestitati 27. obljetnicu osnutka 3. GBR svim članovima naše udruge, svim bivšim pripadnicima 3. GBR te zahvaliti svima koji su uveličali ovu svečanost, posebice domaćinima ovogodišnje proslave našem ogranku UVTBG 3. GBR “Kune” – ogranak Đakovo na kvalitetnoj organizaciji ovoga događaja. Smatram da je bila čast biti kapljica, koja se vremenom pretvorila u moćnu rijeku, koja je svojom snagom i brzinom izvojevala velike pobjede. Isto tako se nadam da naša braća po oružju, koja nas gledaju sa nebeskih visina, osjećaju ponos što smo i u miru spremni na zajedništvo i pomoć potrebitima. Osim toga cilj ovoga okupljanja je i sjećanje i odavanje pijeteta svima koji su bili dio ove priče, a više nisu s nama. No međutim poruka njima je da su s nama i naša je dužnost i čast prisjetiti se svih koji su dali najvrjednije što su imali položivši svoje živote na oltar Domovine. Stoga im veliko HVALA , pokoj vječni daruj im Gospodine, neka im je laka hrvatska gruda i svjetlost vječna svjetlila im. Ostatak vizualnog prikaza u vidu fotogalerije možete vidjeti na linkovima ispod objave. Neka nam vječno živi jedna i jedina Domovina Hrvatska za koju smo se borili.

Predsjednik UVTBG 3. GBR “Kune” Tihomir Kmet

Polazak i Sveta misa
Svečani mimohod i polaganje vijenaca
Svečana akademija
Domjenak


2 thoughts on “Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 3. GBR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)