Obilježavanje 26. obljetnice VRO “Maslenica” 2019.

 

 

 

 

 

 

 

Ove godine je obilježena 26. obljetnica VRO “Maslenica”, gdje je i naša udruga bila nazočna u dva navrata. Kompletan raspored je počeo 19. siječnja, a nizom događanja je potrajao sve do 13. veljače 2019. Cjelokupan raspored i program je bio slijedeći – možete ga vidjeti na slici sa lijeve strane. Izuzetno nam je drago što smo na obadva obilježavanja išli zajedno sa braćom po oružju, našim ogrankom Slavonski Brod, koji su bili  bitna sastavnica naše brigade, točnije 3. pješačka bojna popularnog ratnog naziva “Kobre”, a čiji pripadnici su tijekom ove operacije pretrpjeli najveće gubitke.

 

 

Prvi puta smo se organizirano zaputili na službeni dio obilježavanja obljetnice i to 21. i 22. siječnja 2019. Tom prilikom su išle sve sastavnice naše udruge, odnosno predstavnici svih naših podružnica, kao i sve udruge proistekle iz naše slavne 3. Gbr. Prvoga dana u spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju. Nakon toga vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine. Zbog lošeg vremena mimohod nije održan, a svečani program nastavljen je misom za Domovinu u crkvi svetog Šime koju je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Od uzvanika su bili nazočni izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general-pukovnik u miru Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova general-pukovnik u miru Mladen Markač i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.
Vijence su položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

“Maslenica ´93” je oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH-a, protiv vojnih snaga tzv. “Republike Srpske Krajine”,  koje su na području Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s područjima pod kontrolom legitimnih vlasti Republike Hrvatske u preostalom dijelu zemlje. Vojno-redarstvena operacija “Maslenica”  planirana je u  razdoblju od 6. do 21. siječnja 1993., a sama borbena djelovanja na terenu počela su  22. siječnja 1993. te su trajala do 27. siječnja 1993.g. Tijekom ove operacije  hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno digli u zrak. Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe – 112., 113. i  126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a. U tih nekoliko dana snage HV-a i specijalne policije oslobodile su 92 četvorna kilometra teritorija u zadarskom zaleđu.

Drugoga dana 22. veljače izaslanstvo naše udruge je sudjelovalo u polaganju vijenaca i paljenju svijeća žrtvama ove operacije, ispred spomen-obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću, ispred spomen-obilježja u susjednom Islamu Latinskom, kod spomen – obilježja pripadnicima 2. Gbr “Gromovi”, kod spomen-ploče pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Posedarju te podno spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“ na Masleničkom mostu. Također smo nazočili Svetoj misi u Paljuvu. Na žalost  svih nas nekoliko dana nakon toga napustio nas je naš dragi suborac i predsjednik našeg ogranka Đakovo Damir Kovačević- Štuka , iznenadnom smrću 1. veljače, a koji je bio sa nama na ovom događanju.

Drugi puta smo se uputili organizirano autobusima prema Zadru, dana 31. siječnja 2019. Ovoga puta su išli članovi naše udruge i to svih naših ogranaka, kao i članovi njihovih obitelji, odnosno obitelji poginulih pripadnika naše postrojbe. Prilikom ovoga posjeta planirano je noćenje i posjet svim važnim mjestima, spomen obilježjima koja su podignuta kao sjećanje na naše poginule pripadnike. Tijekom prvoga dana smo pozvani od strane  članica  Udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”, odnosno “Braniteljice Zadar”, na promociju dokumentarnoga filma “Most”, u Kazalištu Lutaka, s početkom u 19.00 sati. Ovaj film govori o stradavanju grada heroja Slavonskog Broda, koji je tijekom 1992. godine učestalo bio napadan, sa druge strane iz pravca tzv. “Republike Srpske”, odnosno Banja Luke. U razdoblju od 189 dana svakodnevno je ginulo prosječno 7 branitelja, a 33 ranjeno. Što u konačnici stvara veliku brojku stradalih u tome, gradu, uz napomenu kako je u tim napadima ubijeno nažalost i 28 -ero djece. Ovaj film redatelja Borisa Predmerskog i Bernarda Karakaša je premijerno prikazan kao zahvala slavonskim vitezovima, koji su unatoč teškim bitkama diljem Slavonije, smogli snage doći pomoći gradu Zadru i Zadarskoj županiji.

Drugoga dana odnosno 1. veljače smo po protokolu nastavili sa obilaskom svih mjesta koja su bila bitna za ovu VRO “Maslenica”, odnosno spomen obilježja za sve poginule tijekom operacije. Naime samo u noći sa 01. na 02. veljače 1993. poginulo je 23 pripadnika naše 3. pješačke bojne “Kobri”, u rovovskoj bitci na području Kašića, gdje su naši heroji unatoč gubitcima uspjeli zaustaviti protuudar srbočetnika i zaustaviti njihovo napredovanje. Uspješno je izvršena ova operacija kojom je oslobođen veliki prostor okolice Zadra i zaleđa, te zrakoplovne baze Zemunik i postavljanje postrojbi na ključne točke na Velebitu, kao preduvjet za buduće oslobodilačke operacije. Isto tako je spriječen naum neprijatelja da presječe komunikaciju između sjevernog i južnog dijela Dalmacije i uspostavljena komunikacija, kako cestovna, tako i postavljanjem pontonskog mosta na mjestu pokraj oštećenog Masleničkog mosta, koji je otvoren 18. srpnja 1993. i pušten u promet. No ostaje gorak okus u ustima, jer unatoč velikoj pobjedi i ponosu na sudjelovanje u ovoj operaciji, vraćaju se i tužna sjećanja na žrtve koje su  bile rezultat nesebične borbe za slobodu Lijepe Naše. Ukupan broj poginulih pripadnika hrvatskih vojno – redarstvenih snaga se do 31. ožujka 1993. popeo na 127.

Nastavili smo sa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. Gbr kod mjesta Kašić, spomen obilježja poginulim pripadnicima 4. Gbr “Pauci” kod “Zelenog hrasta”, spomen obilježja poginulim pripadnicima 2. Gbr. “Gromovi” na ulazu u Novigrad te našem suborcu Nade Rogić koji je porijeklom iz Dalmacije, a poginuo je na slavonskoj bojišnici, u sastavu  naše brigade. Važno je još pripomenuti kako su pripadnici naše slavne 3. Gardijske brigade, nakon ovoga u još dva navrata, sudjelovali u obrambenim akcijama na zadarskom području i zadržali dostignute linije, osiguravajući miran život gradu Zadru i nesmetanu komunikaciju sjevera i juga Dalmacije, sve do pred kraj 1993. godine te u tom periodu također imali gubitke, poginule i ranjene pripadnike.

Potom smo se zaputili na Svetu misu u Župnu crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu, gdje smo se pomolili za sve poginule, nestale, preminule branitelje, ali i sve civilne žrtve u Domovinskom ratu. Nakon toga smo se zaputili na svečani ručak i nakon toga se zaputili kući u našu Slavoniju. Hvala svima koji su se odazvali ovim obilježavanjima i time pokazali kako nam je čast i obaveza pokazati onima koji više nisu sa nama kako cijenimo njihovu žrtvu te dok je i jedan od nas svjedoka tadašnjeg vremena živ, neće biti zaboravljeni, s nama su. Pokoj vječni daruj im Gospodine, počivali u miru Božjem i svjetlost vječna svjetlila im. Također želim da nadolazećim generacijama prenosimo važnost žrtve svakog branitelja, kako bi oni mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj nam Domovini. Neka nam vječno živi jedna i jedina Domovina Hrvatska. Ostatak vizualnog prikaza ovih događanja možete vidjeti na linkovima ispod objave.

 

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir  Kmet

 

VRO “Maslenica” 21. i 22. siječanj 2019.

VRO “Maslenica” 31. siječanj i 01. veljače 2019.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 3 + 2