Obilježavanje 25. godišnjice VRO “Maslenica”

 

 

 

 

 

 

 

Dana 21. siječnja 2018. dio našeg članstva je organizirano krenuo, na put prema gradu Zadru, gdje je ove godine po planu i hodogramu središnja proslava 25. obljetnice VRO “Maslenica”. Polazak je po planu krenuo točno u ponoć autobusima. Po dolasku u Zadar počelo je svečano obilježavanje obljetnice i to počevši budnicom gradske limene glazbe u središtu grada. Potom je nastavljeno sa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa na Gradskom groblju te isto tako kod  Spomenika 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi  te kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu kneza Višeslava. Nakon toga je krenuo mimohod učesnika svečanosti gradskim ulicama, predvođenih sa 188 državnih i zastava ratnih postrojbi iz Domovinskog rata, prema HNK gdje je planirana glavna svečanost. Od visokih uzvanika na samu svečanost je došla predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, u ime predsjednika Vlade  ministar obrane Damir Krstičević, Ante Deur predsjednik savjeta Predsjednice RH za branitelje, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te predstavnici gradova, županija i brojnih braniteljskih udruga. Od ostalih visokih uzvanika ističemo nazočnost ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, generale Antu Gotovinu i Rahima Ademija te brojne članove obitelji poginulih pripadnika,kao i predstavnike javnoga i društvenog života Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko- dalmatinske županije. Po dolasku u HNK održana je komemoracija, uz prigodne govore visokih uzvanika prema protokolu, jedino je izvan protokola pozvan za govornicu jedan od organizatora i zapovjednika ove operacije general Ante Gotovina.

Operacija Maslenica oslobodilačka je operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, izvedena početkom 1993. protiv vojnih snaga tzv. srpske krajine koje su s tada okupiranog dijela zadarskog područja prekidale kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim dijelovima Republike Hrvatske.
Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba  neuspješno digli u zrak.
Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.
Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon “Maslenice”, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Potom se krenulo u obilazak taktičko – tehničkog zbora OSRH-a, Obala kralja Petra Krešimira IV, Zadar te je izveden  letački program akrobatske grupe „Krila Oluje”. Nakon toga je uslijedio svečani ručak te odlazak u Raštane Gornje, gdje je izvršeno polaganje vijenca i paljenje svijeća našem poginulom pripadniku Nadi Rogiću. Poslije toga članovi naše udruge su se zaputili u večernjim satima na noćenje u Omladinskom hostelu i nakon večere iskoristili slobodno vrijeme za odmor i druženje.

Narednog dana 23. siječnja u jutarnjim satima, nakon doručka pripadnici naše udruge zaputili su se prema Kašiću. Naime pripadnici 3. GBR , odnosno dijelovi iste sudjelovali su u VRO “Maslenica”, a nakon toga su tijekom godine u dva navrata sudjelovali u aktivnoj obrani dostignutih položaja, pri čemu su imali i gubitke, što poginule pripadnike, što ranjene, a kao zahvalu slavnoj 3. GBR je kod mjesta Kašić podignuto Spomen obilježje u čast našim pokojnim pripadnicima.

Kod istoga je izvršeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća, kao i u Islamu Latinskom – kod “Zelenog hrasta” u počast poginulim pripadnicima bratske  4. GBR te nakon toga isto je učinjeno kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima iste brigade, na ulazu u Novigrad. U Novigradu je održana Sveta misa za sve poginule, nestale i preminule branitelje, kako u ovoj akciji tako i općenito u Domovinskom ratu. Uslijedio je ručak i doček sudionika Memorijalnog polu – maratona, kojima su uručene zahvalnice. Po završetku i ugodnom druženju sa suborcima iz ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uslijedio je povratak za Osijek, odnosno Slavoniju. Na kraju hvala svima koji su se odazvali ovoj svečanosti, ispunjenom ponosom, ali i tugom zbog svih stradalih pripadnika naše brigade, a onima koji su položili svoje živote na ovom području, kao i općenito u Domovinskom ratu veliko HVALA i pokoj vječni daruj im Gospodine, neka im je laka hrvatska gruda i svjetlost vječna svjetlila im. Neka nam vječno živi jedna i jedina Domovina Hrvatska. Dio vizualnog prikaza događanja možete pogledati klikom na link ispod objave.

Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir Kmet

25. obljetnica VRO “Maslenica” 2018.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)