22. obljetnica ustroja 3. bojne “Kobre”

Dana 12. lipnja 2013. godine u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca na Gradskom groblju započeo je program obilježavanja 22. obljetnice osnutka 3. bojne 3. gardijske brigade.

Branitelji, članovi obitelji poginulih i umrlih 3. bojne, 3. gardijske  kao i  njihovi gosti  u Crkvi Presvetog Trojstva slušali su Svetu misu zadušnicu za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe, da bi se zajedničko druženje nastavilo  u domu mjesnog odbora “Josip Juraj Strossmayer”.

Zapovjednici Krešimir Šipoš, Dragan Dikanović, Mladen Kruljac, Martin Kranjec, Božo Kevo, Ivo Obrovac zajedno s svojom 3. bojnom, hrabrim dečkima, obišli su sva moguća ratišta zapadne i istočne Slavonije, dubrovačko područje, zonu B, zadarsko zaleđe. Kroz postrojbu je prošlo oko 1500 boraca, poginulih je 97, dok je ranjenih bilo oko 300, kaže Luka Krijan koji je radio u sanitetu.

Nazočnima su se obratili redom Zorkan Pavković, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ – ogranak Slavonski Brod, Saša Malčić, predsjednik krovne Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“,  Ivo Obrovac, zapovjednik 3. bojne i Josip Zvirotić, zapovjednik 3. gardijske brigade koji je na kraju podsjetio; „Rat je grozna stvar i svi su ga pokušali zaboraviti, neki već i jesu, zaboravit će ga svi, osim onih koji su nekog izgubili. Treća gardijska brigada bila je borbena, ozbiljna i išla je glavom tamo gdje drugi nisu uspjeli ni nogom. Ostanimo zajedno, pomažimo jedni drugima, ne očekujmo od drugih da nam pomognu. Odradili smo svoje časno i pošteno i neka tako bude uvijek, dok nas ima.”- završio je Zvirotić.

S. M.

Fotografije možete pogledati OVDJE.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

* = 5 + 8