Priopćenje Udruge veterana 3. gardijske brigade

 

 

 

 

 

 

 

Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune bezrezervno podržava i biti će nazočna na održavanju apolitičnog mirnog prosvjeda u Vukovaru „ VAPAJ ZA ŽRTVE“,
13. listopada 2018.

Nažalost, mi učesnici i stradalnici te najvećim dijelom prvi dragovoljci Domovinskog rata, svjedoci smo vremena najvećih stradanja naše Slavonije, Baranje i Srijema, a ponajviše grada heroja, Vukovara.

Taj , nama nametnuti agresorski rat srpske JNA, paravojnih postrojbi Srbije i lokalnih hrvatskih Srba, rezultirao je počinjenjem  najužasnijih zločina u cijeloj Domovini, a najviše u Vukovaru i okolnim mjestima.

Mnogi su svjedoci ubojstava, paleži i razaranja, a kasnije i zatočenici srpskih koncentracionih logora na teritoriju republike Srbije. Sva ta svjedočenja, pomno su saslušana i arhivirana u za to nadležnim institucijama RH, no činjenica je kako je za te zločine odgovaralo jako malo ljudi ali u mnogim slučajevima nije se podigla niti jedna optužnica.

Još više nas žalosti službena politika RH u proteklih 27 godina, a naročito sada kada Republika Srbija želi postati članicom EU ,  kako naša Vlada  ne inzistira u službenoj diplomaciji na razotkrivanju istine o zločinima u Domovinskom ratu i postojanju logora na teritoriju Republike  Srbije, kroz koje je prema neslužbenim podacima prošlo i do 30000 ljudi.

Ne želimo politizirati, no ovo su činjenice i surova i bolna istina  iza koje se kriju mnoge žrtve, obiteljske tragedije, a na to jednostavno  ne smijemo zažmiriti i dopustiti zaborav.

Ponajviše boli činjenica  što zbog abolicije i nečinjenja , mnogi izravni počinitelji tih zločina slobodni  žive  u samom Vukovaru , a njihova etnička zajednica  naši hrvatski Srbi, nisu smogli snage, niti hrabrosti  ispričati se za počinjene zločine i prokazati zločince, kako ne bi postajala kolektivna krivnja cijelog naroda a  čiji počinitelji imaju ime i prezime.

Ovim putem  želimo poručiti svim građanima Vukovara, svim stradalničkim obiteljima, a ponajviše žrtvama i nestalima, kako ćemo se boriti za istinu i tražiti odgovornost za sve počinitelje.

Vjerujemo u Božje milosrđe i želimo da dođe do stvarnog pomirenja i suživota u gradu heroju Vukovaru , te  kako će ovaj mirni prosvjed potaknuti državne institucije na brže i učinkovitije otkrivanje počinitelja ratnih zločina a to je osnovni preduvjet za kršćanski oprost žrtava i njihov duševni mir . Nadamo se da će doći i do shvaćanja kod pripadnika srpske zajednice do shvaćanja o nužnosti pomaganja  u razotkrivanju krivaca, jer tek tada će nastupiti normalni  uvjeti za suživot, kakav priželjkujemo.

Pozivamo sve bivše pripadnike veterane 3. gardijske brigade Kune , kao i svih ostalih nažalost  politikom razjedinjenih udruga , da  se priključe mirnom  prosvjedu „VAPAJ ZA ŽRTVE“, 13. listopada 2018, u 14 sati ,i time  dostojanstveno u miru pokažemo pijetet prema svim žrtvama i njihovim obiteljima. Nadamo se vašem odazivu u što većem broju, a prijaviti se možete putem kontakata navedenih na stranici udruge.

 Predsjednik UVTBG “Kune” Tihomir Kmet


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)